За реконструкцију геронтолошких центара 465 милиона динара

Darija Kisić

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за ову годину је определило 465 милиона динара за адаптацију и реконструкцију геронтолошких центара широм земље, изјавила је ресорна министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је приликом обиласка реновираног Дома Карабурма, истакла да су овогодишња издвајања за ту намену већа него претходне године.

Радови на новом дому на Карабурми почели су 1. марта 2020. године и завршени су прошле године у децембру.

Вредност радова је око 330 милиона динара, а како каже Кисић, захваљујући Влади Србије, Канцеларији за управљање јавним улагањима, као и ресорном министарству, корисници су после скоро шест деценија добили боље услове за живот.

“Реконструкција објекта је отпочела свега пар дана пре него што је регистрован први случај короне у Србији, али су радови извођени несметаним темпом. Реч је о потпуно новом објекту геронтолошког центра Карабурма који сада има савремени простор у складу са светским стандардима”, рекла је Кисић новинарима.

Она је нагласила да је поносна што најстарији суграђани сада могу да уживају у лепшем амбијенту и да, каже, имају све услове за лепу и достојанствену старост.

“То је наша тенденција, са оваквом врстом инвестиција настављамо и желимо да сви геротонтолшки центри у Србији изгледају као овај”, рекла је Кисић и додала да је за обнову дома на Карабурми ресорно Министарство издвојило 20 милиона динара.

Министарка је најавила да ће се у наредном периоду обилазити други реконструисани геронтолошки центри широм Србије.
“Најстарији суграђани су нам више пута у претходном периоду показали шта значи одговорност и бити савестан”, рекла је Кисић.

Директор установе Срђан Димитријевић рекао је да су радовима обухваћене стамбене површине, односно површине под кровом од преко 3.000 метара квадратних, као и дворишни део са око 6.000 метара квадратних.

“Радови су се изводили од пода до плафона са неким новим изазовима, попут термоизолације, постављања неких нових соларних панела, инсталација за противпожарну заштиту, централне климе.. Дом је саграђен 1963. године, а 59 година је било само текуће одржавање, никаквих промена у дому није било”, навео је Димитријевић.

У дом може да се смести 171 корисник, а како каже, тренутно нико од корисника и запослених није заражен ковидом.

“Епидемиолошка ситуација је стабилна, проценат вакцинисаних корисника је 100 одсто, а проценат запослених 95 одсто. Ресорно министарство нам је у право време омогућило и заштитну опрему против короне И благовремену имунизацију”, истакао је Димитријевић.

Он је додао да је слична ситуација и у преостала три дома која припадају установи Геронтолоски центар Београд.

“Највећа смо установа у региону, збрињавамо око 13.000 људи, од којих је у домском делу око 1.200”, навео је Димитријевић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије