За столарију и соларне панеле 230 милиона евра: Држава помаже зелену транзицију грађана

Stolarija

Министарство рударства и енергетике ће у наредних пет година субвенционисати замену столарије и уградњу соларних панела у домаћинствима како би се смањила потрошња енергије а само селдеће године то је четврт милијарде евраСрбија троши четири пута више енергије за исти учинак него што је просек у ЕУ што значи да се велики део енергије „баца кроз прозор“ и то мора стати, сматра министарка Зорана Михајлоивић.

– Енергетска ефикасност ће нам практично обезбедити још један енергетски капацитет, јер ми годишње бацимо кроз прозор производњу једне термоелектране. Наше процене кажу да нам треба пет година да свако домаћинство у Србији буде енергетски ефикасније, тако што ће имати могућност да изолује кућу или стан, замени прозоре и постави соларне панеле. Само за следећу годину обезбедићемо 230 милиона евра за ове пројекте – рекла је Михајловићева за „Јуроњуз“.

Она је објаснила да је држава максимално поједноставила процедуру за постављање соларних панела.

– Просечно домаћинство за куповину панела од пет киловата, који кошта 4.000 евра, добија од државе 2.000 евра. Та инвестиција се исплати за четири године, после чега се месечно плаћа само фиксна надокнада. Ако на само 10 одсто од укупне површине кровова у Србији имамо панеле, добићемо инсталисану снагу као што је има ЕПС данас, то је невероватна снага коју не користимо – рекла је Михајловићева.

Држава обезбедила довољно енергије и енергената

Министарка енергетике каже и да је енергетска безбедност питање националне безбедности државе и да је кључна за развој привреде.

Има пара, потребан план

Србија у претходних 30 година, не рачунајући гасовод Балкански ток, није изградила ниједан енергетски капацитет, подсетила је.
– Имамо новца, али мора да постоји јасан план. И о томе смо разговарали са председником, о новим инвестицијама и где ћемо улагати у наредних 10, 15 година како бисмо имали довољно енергије. Имајући у виду наше потенцијале, мислим да нема потребе да у будућности увозимо нити један киловат-час струје – рекла је Михајловић.
Михајловић је поновила да ће Србија имати довољно електричне, топлотне енергије и гаса за предстојећу зимску сезону и да цене енергије и енергената за домаћинства остају непромењене.

– Питање цене је неизвесно, посебно у будућем периоду, јер ће се енергетске кризе дешавати и у наредним годинама. Очекујемо дугорочни уговор о набавци гаса, надамо се десетогодишњи, о томе ће разговарати председници Александар Вучић и Владимир Путин. Имајући у виду како се крећу цене гаса, разговори неће бити једноставни, али верујем да можемо да очекујемо повољније цене у односу на све друге земље – навела је Михајловић.

Према њеним речима, важно је и како ћемо проценити потрошњу у наредних 10 година јер се наша привреда развија, а хоћемо и гасне електране, што ће бити транзиционо гориво, јер треба полако да излазимо из ТЕ и морамо да будемо јако прецизни у томе колико нам гаса треба.
Потпредседница Владе је рекла и да је Србији поред складишта у Банатском Двору потребно још једно подземно складиште гаса и нови капацитети, пре свега у електроенергетском сектору.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије