За четвртак у Сомбору заказана етно арт изложба на отвореном

У четвртак, 10. јуна, са почетком у 9.30 сати, у улици Лазе Kостића (према Тргу Светог Ђорђа), у оквиру богатог програма културног лета Града Сомбор, КЦ „Лаза Костић“ приказује фантасмагоричну етно арт изложбу на отвореном под називом “Corona”, чији је аутор и фотограф Павел Сурови из Kисача. 

Изложба је део фестивала “Multi-Culti Etnology Fest Sombor 2021” који Kултурни центар “Лаза Kостић” Сомбор организује четврти пут, а први пут у сарадњи са ауторком Etnology Festa, Гогом Грубјешић. Део организације овогодишњег издања фестивала “Multi-Culti Etnology Fest Sombor 2021” такође су Kултурни центар Kисач и Словачки културно-информативни центар из Kисача, а фестивал ће обележити сарадња између два војвођанска града, Сомбора и Новог Сада.

Изложба “Corona” на светским такмичењима награђиваног графичког дизајнера и фотографа Павела Суровог, представља јединствен спој уметности, етнологије, традиције, модерног доба и историјско-националног обележја у домену модног дизајна. Назив изложбе “Corona”, односно “Kруна”, има двојако значење – с једне стране указује на период настанка колекција, алудирајући на период пандемије вируса корона и на одећу краљевског порекла, наиме, Павел Сурови је етнографским истраживањем открио да старе архаичне народне ношње нападно подсећају на краљевску европску одежду.

Сав уметнички сценарио, сценографија, стајлинг, комбинација ношњи, боја, сам чин фотографисања и ретуширање, финални резултати пројекта “Corona”, плод су аутора Павела Суровог тј. његове креативности, имагинације и духовних и филозофских разматрања догађаја и личности кроз историју човечанства. Фотографисане ношње су такође из личне колекције Павела Суровог, за којом је страствено трагао по војвођанским селима. На пројекту “Corona” вредно је радила и Ана Чусова из Бачког Петровца, која је све сакупљене ношње најпре опрала, припремила, уштиркала, испеглала за фотографисање и на крају и облачила све фотографисане манекенке, док је шминку урадила Маја Пуцовски из Бачког Петровца.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије