За 10.000 младих и ове године шанса да уз помоћ државе зараде прву плату

За 10.000 младих са средњошколском и факултетском дипломом држава и ове године, током 10 месеци праксе у неком од предузећа, обезбеђује новац за прву плату. Јавни позив се очекује до краја месеца. У програм “прва плата”, који је стартовао прошле године, учествовало је више од 8.000 младих и око 5.000 послодаваца. У овом последњем месецу праксе, многи су већ добили понуду за запослење.

Једно од београдских предузећа из хемијског сектора, ангажовало је троје младих са дипломама Хемијског и Електротехничког факултета и хемијског техничара. На крају, понуду за потпис уговора о раду добило је двоје високообразованих.

Колика је та накнада не откривају, јер није свако добијао исто. Што се државе тиче, високообразовани су добијали 24.000 динара. Чак 85 одсто њих праксу је имало у приватним фирмама, остали у јавном сектору.

  • Ове године су издвојена и већа финансијска средства за подршку за њихове месечне материјалне накнаде. Тако да је сада ово прилика да још 10.000 младих људи заснује радни однос у току ове и наредне године, изјавила је Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад запошљавање борачка и социјална питања.

Са средњошклском дипломом накнада ће бити 22.000, а са факултетском 26.000 динара месечно.

Многи од послодаваца најављују поновно учешће у програму “прва плата”.

  • Заинтересовани смо изузетно зато што смо ми имали жељу да примимо више кандидата, него што смо примили. Зато што смо се за одређене позиције сусрели са јако мало пријављених кандидата, што се надамо да ће у овом другом кругу бити другачија ситуација, каже Данијела Петровић из Сектора људских ресурса београдског предузећа ЕСЕНСА.

Анкета спроведена међу младима који су учествовали у првом кругу показује да би 90 одсто њих сваком препоручило такав вид рада и да 80 одсто њих жели да остане у фирми у којој су имали праксу.

О.П.С.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије