Због паљења Курана Техеран позвао на разговор дипломате из Шведске и Данске

Švedska

Шведски и дански отправници послова у Техерану позвани су данас у иранско Министарство спољних послова у знак протеста због још једног случаја скрнављења Курана у тим европским земљама.

Обраћајући се представницима данске и шведске амбасаде на одвојеним састанцима, заменик директора Одељења за људска права иранског Министарства спољних послова осудио је понављање скрнављења Курана у Шведској и Данској, додајући да су владе те две земље у потпуности одговорне за последице таквих инцидената.

Позивајући се на недавне изјаве врховног вође Исламске револуције ајатолаха Сеједа Али Хамнеија, да земље које подржавају злочинце који вређају Куран „склапају ратни аранжман против исламског света“, Министарство спољних послова упозорило је да се не понављају такви инциденти, преноси агенција ИРНА.

Наводећи да слобода говора укључује посебне дужности и одговорности, званичници Министарства спољних послова позвали су изасланике Шведске и Данске да се придржавају међународних обавеза према члановима 19. и 20. Међународног пакта о грађанским и политичким правима (ИЦЦПР), наводи се у саопштењу иранског министарства.

„Упркос јасном ставу и озбиљној решености међународне заједнице да осуди вређање Курана, владе попут Шведске и Данске биле су пасивне у поштовању резолуције усвојене на 53. седници Савета за људска права, као и на 18. хитном састанку министара спољних послова исламских земаља и нажалост настављају да подржавају увреде не показујући озбиљну вољу и одлучност против мржње и исламофобије“, поручује се у саопштењу.

Такође су поновили да ће о овим питањима обавестити своје владе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs