Здравствени систем под све већим притиском, троцифрен број новозаражених у 10 градова

Imunizacija

У Србији су од почетка епидемије регистрована укупно 893.023 случаја заразе коронавирусом, а до сада је тестирано 5.498.341 особа. Ковид 19 однео је 7.926 живота, а проценат смртности износи 0,89 одсто. На болничком лечењу је 5.197 пацијената, наводи се на сајту covid19.rs.

Према последњим подацима, у Србији је у последња 24 сата коронавирус потврђен код још 6.480 особа, од 21.454 тестиранa узорка. Од последица заразе преминуo је 41 оболели. На респиратору jе 191 пацијент.

Боримо са нечим с чиме не би требало да се боримо, јер смо имали довољно времена и довољно вакцина да се вакцинишемо, али сада плаћамо грешку сви заједно, не само они који се нису вакцинисали, рекла је за РТС др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса. Говорећи о преминулима, Здравковићева је навела да су у питању невакцинисане особе и људи са тешким обољењима којима је “ковид био последња кап у чаши”.

Студентска поликлиника спровела је истраживање међу студентима који су се јавили у амбуланту те установе са симптомима ковида. Међу 500 испитаних студената највише је оних из Београда, а готово 80 одсто њих је невакцинисано, рекла је за РТС докторка Мила Паунић из Студентске поликлинике.

  • То истраживање ће нам помоћи да добијемо бројне податке о томе колико је студената који су се вакцинисали, а заразили су се до оних који нису вакцинисани. Вакцинисани студенти у 97 одсто случајева имају лаку или средњетешку клиничку слику, наводи докторка Паунић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је гостујући у Београдској хроници РТС-а рекао да у овом тренутку сматра да није опција да Град Београд забрани прославе и славља.

  • Да је много реалнија опција да ако се сви сагласимо да су то ковид пропуснице, да бисмо заштитили невакцинисане и да бисмо омогућили онима који живе од тога да и даље живе од тога, рекао је Радојичић.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије