Здравствено осигурање за домаћице! Сазнајте шта све подразумева нови Закон о родној равноправности

Једна од најважнијих одредби новог Закона о родној равноправности јесте да ће незапослене жене које нису имале здравствено осигурање, сада то право моћи да стекну по основу неплаћеног рада у кући, као што су вођење домаћинства или старање и подизање деце, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, а пренео Танјуг.

На дебати “Нови Закон о родној равноправности у контексту економског оснаживања жена и унапређење радних права” који је организовала Фондација Центар за демократију (ФЦД), а у оквиру пројекта “Радна права су наша права”, Јанковић је казала да постоји велики број жена које раде кућне послове, за које нису плаћене, и немају здавствено осигурање.

Додаје да се те жене углавном ослањају на примања свог партнера и да се често дешава да из неких разлога не могу бити осигуране.

  • Дешавало се да су ме жене звале и питале како да оду на неку операцију која им је скупа, те је у том смислу ова одредба од немерљивог значаја, подвукла је Јанковић.

Навела је да се највећи број притужби институцији Повереника за последњих 10 година односио на дискриминацију жена у области рада и запошљавања, а да се највећи број случаја односио на распоређивање жена на нижа или нижа плаћена радна места након породиљског.

  • Одредба која забрањује такво понашање послодаваца постојала је и у претходном закону, подсећа Јанковић и додаје да нови закон такође предвиђа забрану тог премештања, осим у случају организационих промена.

Професорка права Маријана Пајванчић такође сматра да је нови закон амбициозан и да није без разлога тако направљен јер се на њега дуго чекало.

Предности новог закона су, наводи, што закон предвиђа санкције, што имплементациони инструменти следе одмах након примене закона, вредновање кућног рада, једнака надокнада за једнак рад, једнако поступање не само према запосленима, већ и према радно ангажованим лицима, остваривање права на здравствену заштиту за особе које обављају кућне послове.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије