Земља добија своју црну кутију: Садржаће све информације о узроцима нестанка човечанства, одабрана је локација

Zemlja

Црна кутија која ће садржати информације о узроцима евентуалне пропасти човечанства биће постављена на празну равницу на Тасманији у Аустралији. Истраживачи који стоје иза пројекта кажу да је ово подручје изабрано због своје геолошке и геополитичке стабилности.

Остале предложене локације биле су на Малти, Норвешкој и Катару. Истраживачи са Универзитета Тасманије удружили су се са аустралијском компанијом за маркетиншке комуникације Цлеменгер ББДО како би створили црну кутију за нашу планету, за коју кажу да ће будућим генерацијама дати информације о томе шта је узроковало пропаст човечанства.

Црне кутије постављене на авионе и аутомобиле играју непроцењиву улогу у утврђивању узрока несрећа, па зашто је Земља не би имала, истичу истраживачи. Джим Куртис, извршни креативни директор аустралијске компаније рекао је за Еј-Би-Си да је пројекат потпуно некомерцијалан.

Кутија ће бити направљена од челика дебљине 7,5 центиметара и биће испуњена масом дискова за складиштење, који ће према истраживачима бележити “сваки корак који направимо ка” потенцијалној катастрофи, што значи да ће се прикупљати информације о загађењу, изумирању врста, закисељавање океана, као и догађаји у вези са климатским променама као што су просечне температуре и нивои угљен-диоксида.

Црна кутија ће имати интернет везу и такође ће прикупљати вести о кључним међународним догађајима као што су Конференција Уједињених нација о климатским променама, састанци светских лидера, итд. Иако ће изградња структуре за смештај кутије почети у средини 2022., на дисковима се већ складиште информације. Црна кутија, која ће бити величине аутобуса, такође ће имати соларне панеле за резервно складиштење енергије.

Истраживачи објашњавају да је уређај “направљен да нас све наџиви”. Они наводе да је главни циљ помоћ будућим цивилизацијама или онима који приступе црној кутији да схвате шта треба учинити да би се спречиле катастрофе.

Истовремено се надају да ће овај пројекат натерати политичаре да доносе одлуке о улагању новца у очување животне средине и заштите живота на Земљи.

– Пројекат позива лидере на одговорност – да се увере да се њихова акција или неактивност евидентира. Када људи знају да се снимају, то утиче на оно што раде и говоре – рекао је Джонатан Книбоун, један од истраживача који је укључен у пројекат.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs