ЗЗ „Агродунав” уложила 400 хиљада евра у хладњачу

Karavukovo - Branislav Nedimović

У Каравукову је, у Земљорадничкој задрузи „Агродунав”, отворена најсавременија хладњача, која има капацитет од две стотине тона, а састоји се од свих елемената потребних за модерно воћарство. Хладњача, дакле, укључује прање, калибрирање, хлађење и паковање. Након вишегодишњег улагања у то да се примени наука у производњи воћа, ова хладњача је практично резултат добрих пракси. У хладњачу је уложено близу 400.000 евра, а пошто производња воћа, посебно трешања, у Каравукову има перспективу, инвестиција је у потпуности оправдана.

„Ова задруга је последњих година интензивно улагала у воћарство и приоритетно производњу трешања, а нова хладњача је врхунац улагања и пример како треба да раде задруге”, рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, приликом отварања хладњаче.

Како наводи директор ЗЗ „Агродунав”, Стеван Станојковић, инвестиција је реализована из задружних средстава.

„Успели смо за годину дана да ово приведемо крају. Од ове сезоне биће нам много лакше да све операције око бербе, паковања и чувања трешње у будућности радимо лакше, а до сада је све то било прилично компликовано”, објаснио је он.

Пољопривредна производња ће у наредном периоду бити скупља у свим областима и због тога је удруживање у задруге најбоље решење за пољопривредне произвођаче, према речима председнице Задружног савеза Војводине, Јелене Несторов Бизоњ.

Преко 60 хектара најсавременијих засада трешње има у Западнобачком округу, а у Србији се узгаја око 30 сорти. Предвиђања стручњака су да ће ове године производња бити на нивоу од око 25.000 тона, док би у наредним годинама та бројка могла бити много већа, јер је ово воће изузетно тражено и нема проблем са пласманом на домаће и страно тржиште.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs