Злочини баба Анујке забележени у књизи Шимона А. Ђарматија

Dr Simon

У Градској библиотеци „Карло Бјелицки“ у Сомбору, у сали Дечијег одељења, 17. новембра са почетком у 18 часова, одржаће се промоција књиге „Баба Анујка – банатска вештица“, аутора Шимон А. Ђарматија.

О несвакидашњем животу Ане ди Пиштоња, познатије као Баба Анујка, једне од најчувенијих серијских убица, навелико је писала Југословенска штампа. Савладавши основно знање из медицине и хемије, и преуредивши после смрти мужа једно крило куће у лабараторију, Баба Анујка стиче врло брзо репутацију исцелитеља и травара.

Производи попут лекова и смеша које су војноспособне мушкарце чиниле болеснима и помагали им да се ослободе војне обавезе, брзо су пронели глас о њој. Ипак, њен најпознатији производ „Чаробна вода“ којим је решавала све проблеме женама у браку са неверним мушкарцима, донео јој је популарност и ознаку жене која има натприродне моћи. Наиме, након конзумирања ове чудотворне воде, несретна жртва којој је намењена, умрла би у кратком року.

Потенцијалне муштерије су веровале у натприродну моћ магијске чаробне воде, све док се на суђењу Баба Анујки није експертизом открило да је у њеном саставу изузетно отровни арсен, и неколико додатних биљних токсина, који су били изузетно тешки за откривање.

Остало је записано њено питање које је упућивала муштерији која би дошла да купи чаробну воду „Колико је тежак овај проблем“, што је заправо значило „Колика је телесна тежина жртве“. Са добијеним податком, Баба Анујка би прорачунавала количину арсена и других отрова, са којима би затим направила напитак. Процењује се да је на овај начин усмртила између 50 и 150 људи.

Књига Шимона А. Ђарматија представља исцрпан документ базиран на вишегодишњем раду и истраживању необичног феномена Бабе Анујке, заснован на чињеницама и записима који описују овај јединствени злочин.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs