ИАЕА: У гранатирању Запорожја оштећен резервни далековод, Гроси почео консултације о безбедносној зони

Nuklearna

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да је у јучерашнем гранатирању оштећен резервни далековод у нуклеарној електрани Запорожје (ЗНПП) у Украјини, која је већ изгубила сва четири своја редовна далековода.

Ројтерс наводи да су украјински оперативици обавестили стручњаке ИАЕА, који су присутни у нуклеарној електрани од прошле недеље, да је једна од три резервне линије између ЗНПП и термоелектране сада оштећена гранатирањем, док су друге две искључене.

ИАЕА је у уторак позвала да се заустави гранатирање у близини нуклеарне електране Запорожје и да се одмах успостави безбедносна зона око ње, у извештају објављеном након инспекције Запорожја прошле недеље.

Постројење је под контролом руских снага од марта, али тамо и даље ради украјинско особље и повезано је са украјинском електричном мрежом.

Кијев и Москва се међусобно оптужују за испаљивање пројектила на електрану.

Украјина негира да напада постројење и оптужује Москву да је стационирала тешко наоружање у нуклеарној електрани, што Русија негира, пренела је британска агенција.

Гроси почео консултације о безбедносној зони у Запорожју

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси почео је консултације о могућности успостављања безбедносне зоне око нуклеарне електране Запорожје, објављено је на Твитер налогу те организације.

„Генерални директор Рафаел Гроси у уторак је препоручио хитно успостављање Зоне нуклеарне безбедности и заштите у запорошкој нуклеарки. Он тренутно одржава консултације у циљу спровођења овог плана“, наведено је у објави.

Агенција није прецизирала ко учествује у консултацијама.

ИАЕА је у уторак објавила извештај о резултатима мисије те агенције у Запорожју у којем је навела да је спремна да одмах почне консултације које би довеле до хитног успостављања нуклеарне безбедносне зоне у нуклеарки.

Не ради пети реактор у Запорожју, шести делимично

Начелник Управе града Енергодара Александар Волга рекао је данас да је пети реактор нуклеарне електране Запорожје престао да ради.

Он је за ТВ канала Русија 24 објаснио да произведена енергија не може да иде у општи систем због оштећења далековода.

„Донета је одлука да се обустави рад петог реактора, а шести у овом тренутку ради у делимичном режиму“, рекао је Волга, преноси РИА Новости.

Према његовим речима, посебна комисија данас ће одлучивати о даљем режиму рада целе станице након поправке далековода, која је отежана сталним гранатирањем.

„Чим дође до гранатирања, екипе хитне помоћи се повлаче. Нажалост, не можемо да завршимо поправке на далеководима“, рекао је начелник управе Енергодара.

Нуклеарка Запорожје се налази на левој обали Дњепра у близини Енергодара и од марта је под контролом руских снага.

Украјинска и руска страна свакодневно размењују међусобне оптужбе за гранатирање нуклеарке.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs