Избори у Турској: Ердоган води и на председничким и на парламентарним изборима

Turska

У Турској су одржани парламентарни и председнички избори. Грађани су бирали председника између актуелног шефа државе Реџепа Тајипа Ердогана, главног опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа и Синана Огана. Биралишта су затворена у 17 часова по локалном, односно у 16 сати по нашем времену.

На основу обрађених 51,03 одсто гласачког материјала, турски председник Реџеп Тајип Ердоган освојио је 52,03 одсто гласова, док је главни кандидат опозиције Кемал Киличдароглу освојио 42,11 процената гласова, јавља ЦНН.
Трећи кандидат на председничким изборима Синан Оган освојио је 5,33 одсто гласова.

На парламентарним изборима, Ердоганова Странка правде и развоја (АКП) освојила је 39,69 одсто гласова, док је Киличдароглуова Републиканска народна странка (ЦХП) освојила 20,72 процената гласова.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган обратио се после завршетка гласања.

– Драги пријатељи и колеге. Изборни процес је завршен на начин који иде у корист наше демократије, хвала Богу. Сада, као и увек, време је да се бавимо пребројавањем гласова. Док резултати не буду коначни, настављамо да штитимо вољу наше нације – написао је Ердоган на Твитеру.
Своје бирачко право Киличдароглу је искористио у Анкари.

Турска опозиција: Не верујте првим резултатима

Турска опозиција и даље се нада Ердогановом поразу и сумња у поузданост прелиминарних изборних резултата који показују да садашњи шеф државе има вођство.

Фаик Озтрак из Киличдароглуове Републиканске народне партије упозорио је Турке да не обраћају пажњу на прве резултате које је објавила државна новинска агенција „Анадолија“, оптужујући је да „изводи операцију којој се не верује“.

Резултати који долазе први су веома „искривљени“ и долазе искључиво из упоришта Ердоганове партије, наводи и Би-Би-Си.

Затворена биралишта

Биралишта на парламентарним и председничким изборима у Турској затворена су данас у 17 часова по локалном, односно 16 часова по средњеевропском времену.

Грађани Турске бирали су новог председника између актуелног шефа државе Реџепа Тајипа Ердогана, главног опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа, коме предизборне анкете дају благу предност и Синана Огана.

Право гласа има више од 64,1 милиона грађана у Турској и иностранству.

На парламентарним изборима за гласове бирача бориле су се укупно 24 политичке странке и 151 независни кандидат.

Избори се одржавају три месеца након катастрофалног земљотреса на југоистоку Турске у којем је погинуло више од 50.000 људи, а многи грађани у провинцијама погођеним земљотресом изразили су огорчење због спорог иницијалног одговора владе у Анкари, што је утицало и на Ердоганов рејтинг.

Ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова у првом кругу, други круг избора, на коме ће учествовати два кандидата са највећим бројем гласова, биће одржан 28. маја.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs