Избор Србије је пут ка Европској Унији, али другачије од Немачке гледамо на санкције

Vučić

Председник Србије Александар Вучић рекао да је тема разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцем била и однос Србије према рату у Украјини, истичући да је указао канцелару на опредељивању Србије о природи тог сукоба, и два пута у важним гласањима у УН, и у ОЕБС-у.

Вучић је нагласио да се Србија по питању правне и политичке природе сукоба изјаснила недвосмислено и јасно.

„Србија је добро разумела поруку Немачке и свих осталих и о томе сам темељно и детаљно разговарао са Шолцом. Оно у шта нема сумње то је да је избор Србије да буде на европском путу и Србија ће бити чврсто опредељена за тај пут и без обзира што тренутне анкете показују да то није најпопуларнији пут, руководство Србије ће у потпуности подржати тај пут Србије у будућности“, поручио је Вучић.

Он је додао и да Србија није отворила поглавље 31 и да, као неко ко је на путу ка ЕУ, има обавезу да се постепено усклађује са одлукама ЕУ.

„Саслушао сам данас канцелара Шолца, он је био врло јасно и снажно је поновио ставове и захтеве Немачке и то је све што имам да кажем. Што се Србије тиче, Србија има другачији однос и по питању Косова и Метохије и зато имамо много других проблема“, навео је Вучић.

Он је подсетио да је Србија била под санкцијама читаву деценију и имамо другачији сентимент према санкцијама од других.

Председник Србије је истакао и да су за Србију важне речи Шолца, који је у разговору у више наврата поновио да је уверен у европску будућност региона Западног Балкана.

„И покушаћу да га цитирам, али не у илузују, као фатаморагану, не у нешто што се чини да је близу, а увек измиче. То је веома позитивна, не само реченица, већ важно обећање за људе на Западном Балкану, за Србију“, рекао је Вучић.

Он је навео и да су заједнички констатовали велики успон у билатералним односима Србије и Немачке, пре свега економским.

Пренео је да је робна размена у прва три месеца 1,839 милијарди евра, што значи да се очекује да ове године достигне 7,5 милијарди, што је огроман скок, од 26 одсто, у односу на прошлу годину.

Поновио је да је Немачка највећи и најзначајнији трговински партнер Србије, као и Србија Немачкој на Западном Балкану.

„Радујем се скорој посети Шолца Београду. Ово ми је први пут да нисам са Ангелом Меркел за овом говорницом, и желим да се захвалим и њој и Шолцу на искрености и отворености, и на добром разговору“, рекао је Вучић.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије