Извештај Уједињених нација: Решења заснована на природи могу створити 20 милиона нових радних места

ECO

Двадесет милиона радних места широм света могло би бити створено коришћењем природе за решавање значајних изазова са којима се друштво суочава, као што су климатске промене, ризик од катастрофа и несигурност хране и воде, наводи се у јучерашњем извештају Уједињених нација преноси Анадолу.

То би захтевало улагање у политику која подржава решења заснована на природи како би се створиле значајне могућности запошљавања, посебно у руралним областима, истиче се.

– Од кључне је важности да док повећавамо употребу решења заснованих на природи, водимо рачуна да не повећавамо и дефиците пристојног рада – наводи Виц ван Вуурен, директор одељења за предузећа у Међународној организацији рада (ИЛО).

Извештај је представљен на Конференцији УН о биодиверзитету, ЦОП15, у Монтреалу, под називом „Пристојан рад у решењима заснованим на природи“.

Тренутно је скоро 75 милиона људи запослено у решењима заснованим на природи, саопштила је ИЛО. Око 9% живи у Азији и Пацифику и земљама са нижим средњим приходима, иако се већина глобалних расхода за решења заснована на природи дешава у земљама са високим дохотком.

Многи такви послови су са скраћеним радним временом, а укупна запосленост се процењује на око 14,5 милиона радних места са пуним радним временом.

Извештај упозорава на изазове у мерењу запошљавања заснованих на природним решењима. Штавише, бројке треба да обухвате губитке радних места и расељавање до којих може доћи када се имплементирају решења заснована на природи.

У земљама са ниским приходима (98%) и са нижим средњим приходима (99%), скоро сва решења заснована на природи функционишу у сектору пољопривреде и шумарства.

Тај број пада на 42% за земље са вишим средњим приходима и 25% за земље са високим дохотком.

У индустријализованим земљама, где је пољопривредна продуктивност висока, потрошња на решења заснована на природи концентрисана су на обнову екосистема и управљање природним ресурсима.

Јавне услуге доприносе највећим уделом решења заснованих на природи у земљама са високим приходима (37%), при чему грађевинарство представља 14%.

ИЛО је саопштила да би се могло створити додатних 20 милиона радних места широм света ако се улагања у решења заснована на природи утроструче до 2030. године.

Такво улагање се сматра кључним кораком ка постизању циљева биодиверзитета, обнове земљишта и климатских циљева, као што су они наведени у Извештају Уједињених нација о стању финансија за природу 2021, према агенцијама УН.

Извештај упозорава да не постоји гаранција да ће запошљавање засновано на природним решењима испунити стандарде ИЛО-а за зелена радна места.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs