Изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска приоритетни пројекат

gas

На састанку који су представници Министарства рударства и енергетике организовали поводом реализације пројекта изградње гасне интерконекције Србија-Бугарска, са конзорцијумом компанија које изводе радове разговарано је о динамици извођења радова, начину финансирања, процесу набавке опреме и материјала.

Током састанка речено је да Министарство пружа подршку реализацији пројекта, да је важно да сви радови буду завршени у предвиђеном року како би гасна интерконекција била оперативна идуће године, као што је и планирано, без обзира на проблеме који настају на тржишту због рата у Украјини.

,,Када будемо завршили интерконекцију са Бугарском наредне године, добићемо могућност набавке гаса и из Азербејџана, као и са ЛНГ терминала у Грчкој. Суштина је да нам је неопходно и регионално повезивање са Румунијом, БиХ, Хрватском, Северном Македонијом и да искористимо све могуће изворе и добављаче гаса. Показало се и сада током кризе да није добро да се зависи само од једног извора, која год то држава била. Нажалост, ни Европа није размишљала о томе у претходним годинама, иако је одавно познато да Русија политику води преко енергената“, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Инвестициони план за енергетику вредан више од 35 милијарди евра.

Поред представника Министарства рударства и енергетике, на састанку су учествовали и представници Министарства финансија, ЈП „Србијагас“, као и компаније задужене за надзор.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs