Изложба Апатинке Јелене Кукић у Малој галерији КЦ ,,Лаза Костић” у Сомбору

Отварање изложбе радова Апатинке Јелене Kукић под називом ,,Збир свих интима” биће реализовано електронским путем у Малој галерији Kултурног центра ,,Лаза Kостић” Сомбор, у уторак, 30. марта, у 19 сати. 

Посетиоци ће бити у прилици да посете изложбу непосредно након отварања, уз поштовање свих мера превенције. Отварање изложбе биће доступно и на званичној фејсбук страници Kултурног центра путем преноса уживо. 

Термин отварања изложбе може бити померен, у складу са епидемиолошком ситуацијом и превентивним мерама.

Уметница Јелена Кукић повезује појам апстрактног са дематеријализацијом опипљивог. Склањање од класичних форми, на које су очи навикле – које више нису чисте, јер носе у себи већ описано значење, на које смо научени и које је често вишесмислено. Слика постаје огледало духа, а као таква је једина истина која нам се нуди. Постоји тежња ка томе да се дело не ствара описујући, већ да оно буде директан приказ унутрашњости. У очима ствараоца, слика је апсолутно опипљива, жива и најзад – реалистична. Утапање у материју којом гради дело чини да га не одваја од себе саме. То је попут обновљиивог извора енергије који тиња унутар бића. Kада дође до врења, попут ерупције, претаче се на платно, чист рефлексни акт.

Црна боја на сликама има симболичну вредност. На крилима метафоре преузима улогу ,,збира свих интима. Пуна је слојева, неравнина, али и углачаних и сведених површина. Велико питање је шта уопште представља интиму? Одговори леже у нашем стиду, жудњама, оствареним жељама, а нарочито онима које то нису, у спонтаним покретима и мимици, мислима које нас дочекају при сусрету са јастучницом… У оном неконтролисаном и искричавом, што се отме. Црна је симбол за скуп и јединство, оног што трепери унитар бића, што га чини персоном, непоновљивом и драгоценом. Језгро слабости и снаге и свог распона између то двоје, онога што нас чини човеком. Kао такво, своје уточиште налази у слојевима боја.

Ауторка изложбе, Јелена Kукић, рођена је 1994. године у Апатину. Завршила је Средњу школу за дизајн “Богдан Шупут” у Новом Саду, 2013. године. Дипломирала је 2018. године на Академији ликовних уметности у Требињу, смер сликарство, под менторством ред. проф. мр Саве Пековића. Мастер студије завршава на истој академији, 2020. године. Од 2014. до 2020. године излагала је три пута самостално и више пута у склопу групних изложби.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије