Изложба радова Селме Ђулизаревић-Карановић под називом “Наслеђе”

Изложба радова Селме Ђулизаревић-Карановић под називом „Наслеђе“ биће отворена електронским путем у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор у уторак, 9. 3. 2021. године, у 19 часова. Посетиоци ће бити у прилици да посете изложбу непосредно након отварања, уз поштовање свих мера превенције. Поставка изложбе ће трајати до 27. 3. 2021. године.

Ауторка изложбе, Селма Ђулизаревић-Карановић, бави се радовима изведеним у текстилу који су у функцији њене сликарске поетике, а нису модне креације или дизајн одевних предмета. Ти радови су истраживање граница женског идентитета. Изложба на којој је главни предмет женска кошуља инспирисана је етнографском грађом, традиционалном ношњом са ових простора. Од предења, ткања, шивења и украшавања везом, свака етапа процеса израде имала је своје традиционалне формалне елементе, који су се понављали и пренослили из генерације у генерацију и сваки је имао своје тумачење и варијанте. Кошуље на овој изложби варирају у кроју и у начину украшавања. Вез је присутан, као један од начина исликавања површине, односно рукописом исписани поетски текстови имају декоративну функцију и функцију нослилаца поруке. Пројектовање фотографија са мотивима цветова на кошуље је такође један од приступа у „сликању“ површине кошуље. Свака кошуља треба да се сагледава појединачно и свака има свој поетски потенцијал. Изложба се зове „Наслеђе“ јер је израда ових одевних предмета била традиционално женски посао, који се преносио с колена на колено.
Биографија: Селма Ђулизаревић-Карановић рођена је у Сарајеву 1967. године. Студирала је на Одсеку за историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Дипломирала је на Сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, 1994. године. Стекла је звање доктора уметности из области сликарства под менторством професорке Анђелке Бојовић 2012. године. Члан је УЛУС-а од 1995. године. Самостално је излагала 28 пута у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Белгији од 1991. године. Учествовала је на преко 30 групних изложби у земљи и иностранству и добитница је бројних награда и признања. Учествује на изложбама као што су Међународни бијенале уметности минијатуре у Горњем Милановцу, Интернационални бијенални фестивал портрета (ИНТЕРБИФЕП) у Тузли, Босна и Херцеговина и Ханга Форум у Јапану. Учествовала је на Симпозијуму и радионици у организацији ОИСТАТ (Интернатионал Органисатион оф Сценограпхерс, Тхеатре Арцхитецтс анд Тецхницианс), са члановима ЦДГ (Цостуме Десигн Гроуп), у Истанбулу 2010. године, под називом Цултурал Еxцханге Бетwеен Еаст анд Wест: Кафтан анд Итс Инфлуенце ин Фасхион. Ради као ванредни професор на Факултету примењених уметности у Београду на Графичком одсеку.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs