Изложба у Кули поводом 170 година од завршетка Храма Светог Марка у Кули

Crkva Svetog Marka

У оквиру прославе 170 година од завршетка градње Храма светог Марка у Кули, у Ликовној галерији Културног центра отворена је изложба „Старе фотографије и разгледнице Храма у Кули“. Иако је доста материје неповратно изгубљено, пре свега због историјских и временских искушења, приказана грађа је од великог значаја и служиће генерацијама које долазе као драгоцена лекција упознавања једног религијског и културног добра као што је овај Храм. Изложбу су осмислили и припремили Павле Карабасил, конзерватор из Градског музеја Сомбор и Николина Шћекић Карабасил, историчарка уметности.

Догађај је отворио викарни епископ мохачки Дамаскин:

“Овако једна значајна годишњица као што је 170 година од изградње цркве јесте повод да се сетимо свих оних људи коју су у давна времена, половином 19. века, имали храбрости и смелости, али, пре свега, љубави према Богу да подигну прву зидану цркву у овом месту. Ми знамо да ни данас, кад је грађевинска технологија веома напредовала, не би било лако једну овакву цркву саградити. Али ето, тадашња наша заједница у Кули је имала толику веру, али наравно и наду и поуздање у Бога, да крене у један тако озбиљан подухват. Градећи овај храм Божији, они су уградили и храм духа светога у себи“.

Пре самог обраћања окупљенима и свечаног отварања изложбе, епископ је уручио захвалнице ауторима изложбе, затим Зорану и Верони Секеруш, као и Каменку Бертићу испред Културног центра Кула. Један од најзаслужнијих за читави концепт излагања, Павле Карабасил, рекао је нешто више о самом начину скупљања грађе, као и о изазовима на том путу:

„Морам рећи да је идеја потекла од свештеника Пере Анђелића и од црквеног кума Зорана Секеруша. Наше је било да помогнемо да се цела изложба изведе. Нажалост, документи који су најзначајнији и који највише говоре о историјату цркве више не постоје, делом због пожара, а делом због ратова и других недаћа, тако да је изложени материјал онај који црква још увек поседује. То су пре свега фотографија од 1926. године па надаље, као и документи и књиге који имају богослужбену сврху, чиме су ипак показани најбитнији аспекти и сама сврха изложбе.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије