Изложба у Музеју као омаж сомборском медицинском особљу у II светском рату

Muzej Sombor

На једном од најважнијих датума у историји нашег града, на Дан ослобођења Града Сомбора, Градски Музеј је кроз изложбу „Болнички центар бр 2. Сомбор“ дао омаж комплетном медицинском особљу које је преданошћу и посвећеношћу помогло опоравак и спасавање живота, како оних који су били на првој борбеној линији, тако и недужних цивила који су страдали од руке окупатора.

„Овај програм реализујемо поводом обележавања 77годишњице Дана ослобођења Сомбора од троипогодишње фашистичке окупације, и Градски музеј Сомбор жели овом изложбом да да свој допринос прослави једног од најважнијих датума у нашој историји, као и да подсети на ангажовање здравственог система у најтежем периоду II века“, рекао је в.д. директора Градског музеја, Давид Фирањ.

Један од аутора изложбе, историчар кустос Никола Гуцуња, истакао је да је ова тема до сада ретко била обрађивана, те да је првенствени циљ био одати захвалност медицинским херојима који су се борили на нашим просторима, у време најтеже ратне приче у историји човечанства.

„Овом изложбом смо хтели да покажемо захвалност медицинским радницима и лекарима током ’44. и ’45. године, који су својим радом у јако, јако тешким условима успели да сачувају животе многих рањеника, што партизанских, што совјетских, што бугарских. Др Ђорђе Лазић је, када је причао о борачком центру, рекао да је преко 10 000 рањеника лечено у сомборском центру, тако да овим смо хтели да се захвалимо тим лекарима“, објашњава Гуцуња, који је на овом пројекту радио у сарадњи са Мартином Малбашки, која је такође историчар кустос.

У оквиру изложбе представљен је и велики број експоната из периода рада болнице током Другог светског рата, а поставка ће трајати до 15. новембра 2021. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs