Изложба „Црвено“ од уторка у Галерији KЦ „Лаза Kостић“ Сомбор

Izložba Crveno

Свечано отварање изложбе “Црвено”, аутора Зорана Милутиновића, биће уприличено у уторак, 5. октобра, у Галерији Kултурног центра “Лаза Kостић” Сомбор, са почетком у 19 сати.

Поставка изложбе трајаће до 23. 10. 2021. године.  

О изложби

Познато је да људско око види у оквиру таласних дужина између 400 и 700 нанометара (љубичасто до црвеног). ИЦ део спектра се налази иза (или после) 700nm, а ултраљубичасти је у оквиру вредности испод 400nm. Фотографија у овим деловима спектра је наш поглед у „невидљиви“ свет.

Ова врста фотографије се први пут појавила на црно-белом филму (Robert Wood, 1910.). Филм је (као и наше око) осетљив на видљиви део светлости. ИЦ фотографија захтева да се на објектив постави филтер који пропушта само ИЦ део спектра. Овакав филтер је таман и фотографија захтева веома дуге експозиције. Настају надреалне, бајковите црно-беле илузије. Зелени тонови се виде као бели (Вудов ефекат), небо је тамно, а присутна је и атмосферска измаглица. Kолор ИЦ филмови се појављују 1942. године (Kодак). Било је веома мало аутора који су користили филм за ИЦ фотографију (код нас Слободан Пајић из Чачка). Тако је било првих 90 година, а наглу експанзију ова врста фотографије доживљава са дигиталним фотоапаратима. Да би се избегле веома дуге експозиције које су последица тамних IR филтера испред објектива, код дигиталних фотоапарата се врши тзв. конверзија. Уклања се ИЦ блокирајући филтер који испред сензора имају сви дигитални фотоапарати (у противном свака фотографија има ружичасте тонове). Уместо њега се пред сензор поставља филтер који пропушта само ИЦ таласе, а блокира видљиви и УВ део спектра.

Обрадом настаје црно-бела или колор фотографија (са надреалним и понекад веома оштрим бојама). Откуд сада боја? Постоје ИЦ филтери који пропуштају готово искључиво ИЦ део спектра, али и они који допуштају пролаз до сензора и извесног дела видљивог дела спектра. У овом другом случају се одговарајућом обрадом фотографије могу добити веома занимљиви ефекти у боји.

О аутору

Зоран Милутиновић је првенствено познат као фотограф природе, али се бави и другим врстама фотографије, а готово 20 година и инфрацрвеном  фотографијом. Изложба „Црвено“ представља пејзаже и људе у амбијенту. Зоран је користио фотоапарате конвертоване са ИЦ филтерима различитих таласних дужина, тако да ова изложба показује велике могућности ове врсте фотографије. Зоранове фотографије су често надреалне, драматичне, тамног неба и са пуно контраста, али су сачувале префињену естетику и деликатност.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.