Из Апатина у Холандију отпловиће потпуно нов брод за обуку морнара

Brod

После дужег времена у апатинском бродоградилишту у воду је свечано поринут речни брод наручен од стране холандског предузећа „СТЦ“, вредан 1,5 милиона евра. Свечаном поринућу су, поред власника бродоградилишта Василија Пецића, присуствовали Његова екселенција Јост Реинћес, амбасадор Краљевине Холандије у Србији, представници локалне самоуправе, власник зрењанинског бродоградилишта „Астра“ Миленко Пиштињат, представници бродоградилишта Кладово, као и извођачи који су били ангажовани на овом пројекту.

Поринути брод, намењен за обуку будућих морнара, дугачак је 67 метара и тежак 250 тона, а јединствен је у свету јер ће напајање за његов електро-погон давати соларни панели и хидроген агрегат.

-Ту ће се обучавати будући кормилари, капетани, морнари, и добио сам обавештење да ће обуку на овом броду проћи ученици из целе Европе, а не само из Холандије. У доњем делу брода налазе се кабине за 38 ученика и учионице. Професори ће боравити у горњем делу, заједно са члановима посаде. Брод је потпуно еколошки и самоодржив, односно, погон му је на струју. Има електро-погон, соларне панеле и батерије које се пуне путем тих панела, а које ће бити уграђене у Холандији. По квалитету израде можемо да парирамо европским бродоградилиштима и претпостављам да су нас управо зато и изабрали – рекао је Тибор Мелеги из зрењанинског бродоградилишта „Астра”, које је закупило локацију апатинског бродоградилишта за израду овог брода.

Након поринућа, брод ће се кретати Дунавом и сплетом канала до Холандије, а поједини делови брода ће бити растављани и поново састављани због мостова, те су конструктори својим идејама знатно олакшали решење тог проблема.

Након бројних ремонта, ово је први брод који је од 2011. године изграђен у Апатину, па је овај догађај тим значајнији јер најављује светлу будућност за ово бродоградилиште.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs