Имунизација даје резултате – Наставља се тренд пада броја новозаражених

Од почетка пандемије у Србији су на коронавирус тестиране 3.964.964 особе, оболело је 703.497 грађана, а преминуло 6.611 пацијената. Проценат смртности је 0,94 одсто. У болницама широм земље налазе се 3.492 оболела од ковида, од којих су 104 на респиратору.

Према последњим информацијама, у дану за нама је од последица ковида 19 преминуло још 17 особа, а регистровано је 1.046 случајева заразе.

Надлежни поручују да је епидемијска ситуација повољнија захваљујући вакцинама, али да је и даље потребан опрез.

Директор Инфективне клинике КЦС др Горан Стевановић је истакао да захваљујући резултатима успешне вакцинације и спроведених епидемиолошких мера, број новооболелих од ковида 19 значајно пада, што је омогућило да поједине болнице изађу из ковид система, и да се посвети већа пажња пацијентима који немају ковид и који су трпели у протеклом периоду. 

Клиничко-болнички центар “Звездара” више нема ковид пацијенте и прелази у не-ковид режим рада, а почетком следеће недеље у не-ковид режим прећи ће и КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, изјавио је Стевановић и додао да је у припреми за излазак из ковид режима и болница у Младеновцу.

  • Све то говори у прилог томе да се ситуација смирује, али и поред тога не можемо да кажемо да је прича завршена, јер директно од нашег понашања и броја вакцинисаних зависи како ће се надаље одвијати ситуација, рекао је Стевановић и позвао грађане да се вакцинишу.

Једну од четири врсте вакцине грађани могу да приме у домовима здравља, спортским и културним објекатима, на сајмовима, у тржним центрима, али и у аутобусима.  

Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Марјан Ивануша похвалио је Србију за процес вакцинације.

Указао је да се види у свету и Србији како масовна вацкинација може имати битан утицај на ток епидемије и како нас може вратити у нормалан живот.

Изразио је задовољство што је Србија добила другу испоруку вакцина преко Ковакс програма, и додао да ће бити допремљено око 1.350.000 вакцина.

Амерички недељник Њузвик у својој анализи утицаја пандемије коронавируса на Европску унију и међународни поредак наводи Србију као пример државе која је, за разлику од земаља Европске уније, правовремено реаговала, успела да обезбеди довољне количине вакцина и показала солидарност према државама региона.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs