Индија: Први банкомат за куповину злата на свету

Indija

На банкомату се до сад подизао само новац, од сад ће становници у индијском граду Хајдерабаду (држава Теленган) моћи на њему да купују златнике новцем са кредитних или дебитних пластичних картица. Ово је прва таква машина која ради у реалном времену у свету. Првог дана рада иновативни банкомат користило је 20 купаца.

Уређај је произвела приватна индијска компанија Голдсикка Пвт Лтд, која је развила иновативну технологију за продају злата преко овог уређаја. Банкомат садржи пет килограма 24-каратних златника и пружа могућност за куповину у осам опција – од 0,5 грама до 100 грама. Важна карактеристика банкомата је да се цена злата на његовом екрану ажурира у реалном времену у складу са променама цена овог племенитог метала на Лондонској берзи.

Банкомат има поуздан систем заштите од хаковања. Опремљен је уграђеном видео камером, звучним алармом и има линију комуникације са полицијом.

Према речима представника Голдсике, уређај свима пружа згодну прилику да улажу у злато, избегавајући финансијске губитке, без потребе да посећују банке или продавнице накита.

Првог дана рада, 5 децембра, иновативни банкомат користило је 20 купаца.

У плану је да се инсталира 3.000 „златомата” у Индији и да се са овим производом изађе на глобално тржиште.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs