Инклузија Рома кроз Ромактед програм

Romakted program

У Палати Србије, у организацији Савета Европе и у сарадњи са министарством за државну управу и локалну самоуправу, као и министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, покренута је друга фаза Ромактед програма, где ће бити укључена и наша општина. Догађају су испред локалне самоуправе присуствовали заменик председнице општине Апатин, Радован Ђукић, и координаторка за ромска питања, Данијела Игнац.

Програм је замишљен тако да оснажује политичку вољу и одрживу политику учешћа локалних власти, као и да изгради способности и подстакне оснаживање локалних ромских заједница како би оне дале свој допринос у изради, спровођењу и праћењу планова и пројеката који се односе на њих.

Намера програма Ромактед је да ојача политичку вољу и подржи локални развој путем изградње капацитета локалних власти да одговоре на потребе ромске заједнице и охрабривање учешћа Рома и Ромкиња у локалним плановима и пројектима. Такође, циљ пројекта је и да оснажи (кроз примере, обуке и стручно оспособљавање) Роме и Ромкиње на индивидуалном нивоу (помажући људима да остваре своја основна права и прошире своје способности и вештине), као и на нивоу заједнице (помажући људима да се организују како би изразили своје интересе у вези решавања проблема у заједници), као и да побољша и повећа степен посвећености, капацитете, знања и вештине институција у раду на инклузији Рома, спроводећи концепте доброг управљања у пракси.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије