Инспекција пооштрила контролу – кажњено више од 50 тржних центара, ни корона редари нису поштеђени

Tržni centar

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић рекао је за РТС да су инспекцијске службе биле врло активне у претходна два дана – преко 50 тржних центара и хипермаркета је кажњено у Србији, од тога немали број у Нишу, сигурно десетак привредних субјеката, односно правних лица.

Инспекцијске службе почеле су пооштрену контролу спровођења епидемијских мера. У фокусу су сада тржни центри, градски превоз, продавнице и угоститељски објекти.

Пре два дана кажњено је неколико тржних центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, акција је настављена и током викенда, а јуче је највише казни написано у Нишу.

Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове, рекао је за РТС да су инспекцијске службе биле врло активне у претходна два дана – преко 50 тржних центара и хипермаркета је кажњено у Србији, од тога немали број у Нишу, сигурно десетак привредних субјеката, односно правних лица.

То су, како каже, казне од 300.000 и 150.000 динара, али је било кажњавања и корона редара који нису поштовали своје обавезе.

“У јавном саобраћају је одређени број грађана добио казну као физичка лица од 5.000 динара и возачи градског саобраћаја, не само у Нишу, већ и у Крагујевцу, Новом Саду”, рекао је Стеменковић.

Према његовим речима, за ова два дана изузетно је био велики број надзора, 30 одсто већи, извршено је преко 4.500 надзора током петка и суботе, број изречених прекршајних надзора је 100 посто већи – преко 21 милион динара према свим актерима који нису поштовали прописе уредбом Владе и наредбом министра здравља.

У Нишу нису кажњени највећи тржни центри.

“У принципу подаци говоре о таквој ситуацији, инспектори на терену проверавају да ли ће данас бити тако, видећемо, активности се настављају, захваљујем се тиму Владе Србије, коориднационој комисији за логистику и подршку током спровођења и координације посебних и појачаних надзора”, истакао је Стаменковић.

Наводи да сада комуналне, односно локалне инспекције дају велики допринос и у ова четири града колеге из комуналне инспекције су показале завидан ниво професионалности који смо очекивали од њих.

“Прошле године смо поверили послове тим инспекцијама у вези са контролом поштовања одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести”, рекао је Стаменковић.

Масовна весеља

“Наши санитарни инспектори су у претходна два продужена викенда, у тим акцијама које су имали од почетка октобра, извршили 389 надозра, изрекли су 62 прекршајна налога у износу од 900.000 динара. У свим тим објектима утврдили су одређне неправилности, поготово у делу рада самих корона редара у угоститељским објектима”, напомиње Стаменковић.

Корона редари нису водили рачуна о дистанци, распоређивању гостију, нису опомињали госте за ношење маски, запослена лица нису носила маске и сами власници објеката могу да се суоче не само са високим казнама него и забранама.

“Није то растурање свадбе, водили смо рачуна да правна лица и предузетници повуку одговорност у односу на оне с којим скапају уговоре о коришћењу објеката за славља”, каже Стаменковић.

Градски превоз

Продуженом акцијом свих ових дана наставићемо с надзорима, очекујем да колеге из комуналне инспекције дају допринос, позивам грађане Србије да поштују мере, да покажу одговорност према својој држави и у односу на вакцинацију која је примарна мера да дођемо до циља, да се смањи број оболелих и растерети систем здравствене заштите, каже помоћник министра здравља.

“Крајем недеље је годину дана откако је формирана радна група за кооридинацију републичких и локалних инспекција и у том духу верујем да ће локалне инспекције дати допринос у свим градовима у Србији”, истакао је Стеменковић.

Заштитник грађана најавио је да ће затражити одговорност инспекцијских служби.

“Радим професионално свој посао, као све колеге на терену, знам које су ми дужности и очекујем да ће колеге на терену одговорити на све изазове и као први међу једнакима као свих 30 година наставићу с колегама да радим, јер имам поверење у све њих”, закључио је Стаменковић.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: