Инфостуд: Стање на тржишту рада у Србији се поправило

Potpis

Стање на тржишту рада у Србији се поправило у последњих 20 година поправило, с обзиром на то да је стопа незапослености опала, али је тешко предвидети године које су пред нама јер се налазимо у доста турбулентном периоду на глобалном нивоу, саопштио је сајт за запошљавање Инфостуд.

У Инфостуду наводе да ће однос понуде и потражње одређивати праксе које ће се примењивати, те да ће послодавци морати да третирају запослене као најважнији ресурс сваке компаније.

Како је наведено, у периоду од 2002. до 2022. број огласа порастао је од 415 до 67.281, односно укупно је за 20 година објављено више од 450.000 огласа за посао.

Током 20 година постојања Инфостуда, стање на тржишту рада у Србији било комплексно и променљиво, као и да је наша земља прошла кроз различите економске, политичке и друштвене промене које су утицале на стање на тржишту рада.

Додаје да је дигитализацијом интернета Инфостуд од свог оснивања, 2002. године, отпочео процес преноса огласа из штампе на сферу интернета.

Подаци Инфостуда показују да је поред раста броја огласа порастао и броја конкурисања на исте што је, како се додаје, још један показатељ брзе дигитализације од оснивања.

Тако се, како се наводи, увиђа нагли раст огласа за скоро 70 одсто у само првих пет година пословања.

Када је реч о броју конкурисања на огласе, од 2011. до 2021. године тај број је порастао од 1.669.609 до 3.221.868 што је, како се додаје, скоро 50 одсто у само десет година.

Инфостуд наводи да има највећи број кандидата на тржишту и да у прилог томе говори и податак од скоро 27 милиона пријава на огласе за ових 20 година постојања.

После сваке кризе тржиште рада било је јаче, наводи се у саопштењу и додаје да су доминантне категорије које су у огласима Инфостуда биле најтраженије трговина и продаја, администрација и средње менаџерске позиције.

Трговина и продаја су готово увек бројале више од 5.000 огласа годишње, али прошле године увиђамо нагли пораст на чак више од 9.000.

Наводи се да су се, како се тржиште развијало, јављале нове тражене категорије, па су тако, поред наведених, популарне и економија и рачуноводство, а последњих година и угоститељство које, како се додаје, броји више од 3.000 огласа и заузима високу пету позицију тражености у 2022. години.

Почетком 21. века убрзаном дигитализацијом у Србији, ИТ индустрија доживљава експанзију тако да та индустрија, према подацима Инфостуда, од 2011. године заузима високу трећу позицију у огласима, а од 2013. године високу другу позицију на којој се и сада налази.

Када је реч о позицијама које су биле најзаступљеније на сајту Инфостуда, од самог оснивања доминантни су огласи који траже комерцијалисте, административне раднике, телефонске оператере и ИТ позиције, наводи се и додаје да су се ширењем ИТ сектора, технологије развијале, те да су најтраженије позиције до данас остале Јава Програмер, Нет Девелопер и Софтверски инжењери.

Инфостуд наводи да је пре 20 година био огроман број незапослених и да су људи када заврше школе и факултете годинама били на бироу, а да је данас ситуација потпуно другачија.

Са друге стране, данас ко год хоће да ради може да нађе посао и ту нема дилеме, додаје се у саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.