Ипард 3 – мере улагања у руралну инфраструктуру

Како преноси портал АгроФин.рс, Србија се добро припремила за Ипард 3, кроз имплементацију мере улагања у руралну инфраструктуру, оцењено је на састанку министра пољопривреде Бранислава Недимовића и шефа Делегације ЕУ Сема Фабриција, преноси сајт Министарства пољопривреде.

Новина у односу на ИПАРД ИИ програм јесте Мера 6 – Инвестиције у руралну јавну инфраструктуру. Резултати спроведене анализе у овом секотру показали су да је инфраструктура у насељима у руралним подручјима у знатно лошијем стању у односу на градска насеља. Значајни проблеми у руралним подручјима су квалитет и количина испоручене воде, велики број домаћинстава без прикључка на јавни канализациони систем, третман отпадних вода, сакупљање отпада, неразвијена мрежа локалних путева или неадекватно одржавање постојећих. Корисници Мере 6 ће имати могућност да остваре повраћај од 100% прихватљивих трошкова инвестиције.

Како је планирано овим средствима биће финансирани путеви, водовод, канализација, улична расвета, трафостанице и бројни други инфраструктурни пројекти који недостају нашим селима. За средстава ће моћи да се пријаве све Месне заједнице преко својих општина, а обраћаће се Управи за аграрна плаћања Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде.

Вредност инвестиција ће бити накнадно позната, а већ сада се зна да ће ова мера практично заживети од 2023. године, а да ће се финасирати све до 2026. године. Подношење финалне верзије програма очекује се већ септембра текуће године.

Извор: Министарство пољопривреде

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије