Иранска добитница Нобелове награде за мир Наргес Мохамади започела штрајк глађу

Nagres Mohamedi

Иранска добитница Нобелове награде за мир Наргес Мохамади почела је штрајк глађу због тога што је заједно са другим затвореницима онемогућена да добије медицинску негу. Осим тога, Мохамади штрајкује и у знак протеста због обавезног ношења марама или хиџаба за жене у тој земљи.

Организација, која води кампању „Фрее Наргес Мохаммади“, саопштила је да је послала поруку из затвора Евин и „обавестила своју породицу да је почела штрајк глађу пре неколико сати“, пренео је АП. У њему се наводи да су Мохамади (51) и њен адвокат недељама тражили њен трансфер у специјализовану болницу за негу срца и плућа.

Није речено од чега је Мохамади патила, иако је се претпоставља да има срћаних тегоба. Мохамади (51) је одлучила да појача притисак на иранску теократију због њеног затварања, месец дана након што је добила Нобелову награду за дугогодишњи активизам, упркос вишегодишњим нападима владе на њу.

„Наргес је протествала против политике Исламске Републике ‘обавезног хиџаба’ за иранске жене“, као и да занемари медицинску негу болесних затвореника, што је резултирало губитком здравља и живота појединаца“, наводи се у саопштењу. Додаје се и да ће Исламска Република бити „одговорна за све што се догоди Наргес“.

У међувремену саопштено је да је неопходна медицинска помоћ још једној затвореној активисткињи, адвокатици Насрин Сотоуде.

Иран и суседни Авганистан остају једине земље које законом обавезују жене да носе мараму, или хиџаб, као и да покрију косу. Међутим, од смрти Махсе Амини, све више жена одлучује да га не носи упркос све већој кампањи власти против тога.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs