Иран: Женама које не носе хиџабе биће забрањен улаз у метро у Техерану

Hidzab

Жене које не буду носиле хиџаб неће моћи да уђу у метро у Техерану, известила је данас иранска државна телевизија.

У метроу у главном граду Ирана биће формиране посебне групе које ће надгледати спровођење новог правила.

Многе Иранке, посебно оне у великим градовима, одбиле су да се придржавају правила о ношењу хиџаба и наставиће са протестима под слоганом „жене, живот, слобода“, али у индивидуалнијем облику, пише „Гардијан„.

До увођења нове уредбе иранских власти долази након што девојчице у средњим школама у Техерану, Караџу и другим градовима и даље пријављују нападе отровом, наводи британски лист и додаје да је у недељу нападнуто најмање девет школа.

Мохамед Хасан Асефари из Комисије за утврђивање чињеница рекао је да безбедносне агенције нису биле у стању да идентификују починиоце, док је министарство здравља саопштило да још није утврдило о ком отрову је реч.

Извршни директор компаније „Teheran and Suburbs Metro Operation“ Масуд Даршти најавио је оснивање штаба за чедност и хиџаб који ће путницима издавати подсетнике који се односе на нова правила.

У граду Исфахану већ је забележено да је женама које нису носиле хиџаб забрањен улаз у метро, наводи „Гардијан“.

Влада Ирана у суботу је саопштила да ће поставити камере на улицама, као и да ће користити већ постојеће саобраћајне камере, како би открила жене које се не придржавају кодекса облачења, те да ће преступницама бити изречене новчане казне.

Локална полиција је саопштила да ће оне добити „СМС поруке са упозорењем о последицама“.

Раније су иранске власти навеле да ће женама које буду приведене због неношења хиџаба бити изречена новчана казна од 19 фунти. Истовремено, аутомобили у којима буду биле жене без хиџаба биће заплењени на 20 дана уколико је возач претходно већ починио исти прекршај.

Ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи претходно је изјавио да је неношење хиџаба повезано са радом непријатеља и шпијуна.

Према шеријатском закону у Ирану, који је донет након револуције 1979. године, жене су обавезне да покрију косу и носе дугу, широку одећу како би прикриле своју фигуру. Онима које не поштују тај закон следи јавни укор, новчана казна или хапшење.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs