Иран запленио два грчка танкера у одмазди због заплене њиховог танкера у Медитерану

Tanker

Иранска Револуционарна гарда запленила је два грчка нафтна танкера у Персијском заливу, након што је Атина помогла САД у заплени иранског нафтног танкера због наводног кршења санкција у Медитерану.

Морнарица Револуционарне гарде је запленила два грчка танкера због кршења у водама Персијског залива, наведено је у саопштењу Гарде, јавила је државна агенција ИРНА.

Министарство спољних послова Грчке саопштило је да је упутило снажан демарш иранском амбасадору у Атини због „насилног преузимања два брода под грчком заставом“ у Персијском заливу.

Министарство је позвало на хитно ослобађање бродова и њихове посаде и навело да ће ови акти имати „посебно негативне последице“ у билатералним односима и односима Ирана са Европском унијом, чији је Грчка чланица.

У саопштењу министарства се наводи да је раније у петак ирански хеликоптер слетео на „Делта Посејдон“ под грчком заставом у међународним водама око 22 наутичке миље од обале Ирана.

„Наоружани људи су потом заробили посаду“, наводи се, додајући да су међу посадом била и два грчка држављана.

„Сличан инцидент је пријављен и на другом броду под грчком заставом, који је превозио седам грчких држављана, у близини обале Ирана“, саопштило је министарство.

Грчки званичник, који је желео да остане анониман да би разговарао о детаљима напада са новинаром, идентификовао је други брод као „Prudent Warrior“. Њен власник, „Polembros Shipping“ из Грчке, раније је рекао да компанија „сарађује са властима и чини све могуће напоре да се ситуација ефикасно реши“.

Грчки званичници нису идентификовали националност друге посаде на броду.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.