Иран запленио два грчка танкера у одмазди због заплене њиховог танкера у Медитерану

Tanker

Иранска Револуционарна гарда запленила је два грчка нафтна танкера у Персијском заливу, након што је Атина помогла САД у заплени иранског нафтног танкера због наводног кршења санкција у Медитерану.

Морнарица Револуционарне гарде је запленила два грчка танкера због кршења у водама Персијског залива, наведено је у саопштењу Гарде, јавила је државна агенција ИРНА.

Министарство спољних послова Грчке саопштило је да је упутило снажан демарш иранском амбасадору у Атини због “насилног преузимања два брода под грчком заставом” у Персијском заливу.

Министарство је позвало на хитно ослобађање бродова и њихове посаде и навело да ће ови акти имати “посебно негативне последице” у билатералним односима и односима Ирана са Европском унијом, чији је Грчка чланица.

У саопштењу министарства се наводи да је раније у петак ирански хеликоптер слетео на “Делта Посејдон” под грчком заставом у међународним водама око 22 наутичке миље од обале Ирана.

“Наоружани људи су потом заробили посаду”, наводи се, додајући да су међу посадом била и два грчка држављана.

„Сличан инцидент је пријављен и на другом броду под грчком заставом, који је превозио седам грчких држављана, у близини обале Ирана”, саопштило је министарство.

Грчки званичник, који је желео да остане анониман да би разговарао о детаљима напада са новинаром, идентификовао је други брод као “Prudent Warrior”. Њен власник, “Polembros Shipping” из Грчке, раније је рекао да компанија “сарађује са властима и чини све могуће напоре да се ситуација ефикасно реши”.

Грчки званичници нису идентификовали националност друге посаде на броду.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије