Ирена Вујовић о отварању кластера 4: Потврда да је Србија на добром путу

Irena Vujović

Кроз испуњавање обавеза по овом поглављу, решићемо неке од највећих еколошких проблема.
На међувладиној конференцији Србије са ЕУ у Бриселу данас је званично отворен Кластер 4 – „Зелени договор и одржива повезаност”, у оквиру којег се налази и Поглавље 27 – животна средина и климатске промене. Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић каже за наш портал да је то важна вест, јер потврђује нашу посвећеност овој области.

– Кроз испуњавање обавеза по овом поглављу, решићемо неке од највећих еколошких проблема, успоставићемо систем управљања отпадом, као и ефикаснију и чистију производњу, што ће унапредити квалитет воде, ваздуха, земљишта. Очекују нас и велика улагања на нивоу Владе, како бисмо испунили све циљеве, а охрабрујуће је што не крећемо од нуле, јер смо већ уложили две милијарде евра у пројекте које смо започели као и у оне које смо у претходном периоду завршили– рекла је Вујовић.
Према њеним речима, у више од 120 градова и општина спроводе се пројекти за правилан третман отпадних вода, а у више од 80 за правилно управљање комуналним отпадом.
– То говори да је Србија на добром путу и да ћемо у годинама пред нама подићи квалитет живота грађана и унапредити стање животне средине за
будуће генерације – рекла је Вујовић.

Министарка је рекла да је Поглавље 27 једно од најзахтевнијих и најкомплекснијих преговарачких поглавља које обухвата различите области од буке, хемикалија, индустријског загађења, управљања отпадом до квалитета ваздуха и воде. Добра страна је, како је додала, што је домаће законодавство у великој мери усклађено са захтевима ЕУ, а потпуно усклађивање се очекује у наредних неколико година.

Отварање кластера – потврда добрих резултата

Отварање кластера 4 и Поглавља 27 је признање за све што је урађено у протеклој години како би се стандарди животне средине подигли на виши ниво и усагласили са европским стандардима, рекла је министарка Вујовић.
– У протеклој години усвојили смо шест важних закона, укључујући Закон о климатским променама и Закон о биоцидним производима, а направљен је искорак и у проширењу стратешког оквира. У процесу смо израде Програма управљања отпадом. Уз подршку ЕУ, израђен је Програм заштите ваздуха Републике Србије са акционим планом за период до 2030. године, и очекујем да ће бити усвојен до краја године. Србија ће први пут добити овакав документ, а за нас је изузетно значајно што јавност учествује у процесу израде од самог почетка, јер само заједно можемо да дођемо до најбољих решења у области која се тиче свих нас – рекла је Вујовић.

Србија је у досадашњим преговорима са Европском унијом отворила 22 поглавља, од којих су два поглавља привремено затворена. У оквиру приступних преговора са ЕУ Србија има 33 поглавља подељених у шест кластера.
Шта се отвара у оквиру Кластера 4?

Кластер 4 „Зелена агенда и одржива повезаност“, који је данас отворен, обухвата четири поглавља у приступним преговорима са Европском унијом.

· Поглавље 14 – Транспортна политика

· Поглавље 15 – Енергетика

· Поглавље 21 – Транс-европске мрежe

· Поглавље 27 – Животна средина и климатске промене

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs