ИСЛАНДСКИ РЕЦЕПТ Мала острвска земља на северу Европе живи као да пандемија не постоји: Ово је њихова тајна!

За разлику од остатка света који се бори са вакцинацијом, локдауном, новим таласом епидемије и новим сојевима, једна мала острвска држава живи готово као да пандемија не постоји.

Ученици су у својим клупама. Кафићи и ресторани су отворени. Туристи су добродошли.Исланд је захваљујући успешном програму тестирања и вакцинисања, транспарентности власти и дисциплинованим грађанима, успео да стави пандемију под контролу и окрене се оживљавању привреде.Од почетка пандемије, Исланд има 29 умрлих и 6.083 заражених ковидом-19. Према подацима Европске агенције за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), 14-дневна инциденција броја заражених на 100.000 становника је 4.12, док је просечна инциденција новозаражених у Европи око 300. Стопа смртности је већ недељама нула.

Постоји неколико важних фактора који су довели до тога да Исланд никада није требало да уведе локдаун, а своје границе је отворио туристима средином јуна прошле године.

Онај најочигледнији разлог је изолованост. Острвска земља смештена у северном делу Атлантског океана са популацијом од око 350.000 становника, има природне предности када је реч о управљању пандемијом.

Премијерка Катрин Јакобсдотир истиче како удаљеност острва од других држава ипак није била довољна како би се вирус укротио.”Ако размишљам о овој пандемији, оно што се највише издваја је начин на који је у свему учествовала исландска јавност. Лјуди су уистину одлучили да верују саветима стручњака и научника и променили своје понашање. Поштују и придржавају се правила”, казала је Јакобсдотир у интервјуу за НБЦ.

Премијерка овде мисли и на туристе који у великој мери слиде мере за спречавање ширења коронавируса при улазу у земљу. Сви који улазе у државу, морају да покажу негативан ПЦР тест, да се тестирају се у ваздухопловној луци и онда се поново тестирају након проведених пет дана у карантину.”98% људи уистину дође на друго тестирање. Мислим да је то сјајан резултат”, додала је Јакобсдотир.

Они који су у потпуности вакцинисани или су преболели корону, не морају да иду у карантин.

Исланд је до сада у целости вакцинисао око 13 хиљада становника, око 34 хиљаде људи примило је најмање прву дозу цепива, а у току је цепљење 21.200 људи.Исландски главни епидемиолог Тхоролфур Гуднасон недавно је изјавио како им је сада најважније спречавање новог таласа заразе у тренутку када земља наставља још више да отвара своје границе.

Иако Светска здравствена организација није подупрла идеју о ковид пасошима, епидемиолог истиче како верује да је то исправна идеја јер је видео довољно прелиминарних резултата из земаља попут Израела, који је вакцинисао велики део становништва, који сугеришу да вирус не би требало да се преноси.

“Треба на неки начин отворити границе. Ми то покушавамо да учинимо на научни начин”, додао је Гуднасон.

Да Исланд воли да се ослања на науку, показали су пре отприлике два месеца када се проширила вест да су генетски секвенцирали све случајеве ковида од почетка пандемије.

Секвенцирање вируса кључно је како би се олакшала борба с новим сојевима и пратила пандемија. Исланд је одлучио дати поверење стручњацима биофармацеутске компаније деЦОДЕ Генетицс која је анализирала сваки позитиван тест коронавируса у земљи. Због тога на острву знају да нема јужноафричког соја вируса и да су имали око 60 случајева заразе британским сојем.

Ти подаци дозволили су влади да прецизно одреди циљане мере за сузбијање ширења вируса, али и да се не догоди да се почне са отварањем преурањено.

Епидемиолошке мере су се поступно ублажавале у четири фазе, а транспарентност власти која се ослања на научне, проверене чињенице, учинила је да грађани лакше прихватају мјере.

Школе су отворене од средине августа, у децембру јавни базени, ресторани и барови, а од јануара теретане. Маске и физичко дистанцирање обавезно је на јавним местима и превозу.

Солидарност је још један од фактора који је омогућио да школе остану отворене. Наиме, док је размишљала о томе треба ли да затвори школе, премијерка Јакобсдотир на уму је имала и последице које би затварање могло створити за жене и њихову радну способност.

“Мислим да, ако постоји једна лекција коју можемо извући из ове пандемије, то је важност жена на тржишту рада широм света, у здравственом сектору, у саставима социјалне заштите”, додала је премијерка.

Упркос успеху, остаје опрезна и упозорава како се ствари увек могу брзо променити. Иако је задовољна радом који је влада учинила у обуздавању пандемије, нема времена за одмор док острво тресе више од 20 хиљада потреса у последњих пар недеља, а премијерка поново око себе мора да окупи стручњаке који ће јој помоћи у борби са природном катастрофом.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs