Истрага против вишечлане криминалне групе у Хрватској: Кријумчарили кокаин, марихуану и хашиш

Policija Hr

Хрватска Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (Ускок) је након полицијске пријаве покренула истрагу против 19-члане групе због кријумчарења кокаина из Јужне Америке и марихуане и хашиша из Шпаније у вредности од 4 милиона евра и за све осим једног затражила одређивање истражног затвора.

У акцији полиције и Ускока јуче је на сплитском подручју ухапшено 12 особа, пренела је Хина.
Полиција наводи да је „реализација криминалистичког истраживања“ у Хрватској координирана с паралелном акцијом у Немачкој јер је злочиначко удружење деловало и на том подручју па је немачка полиција ухапсила пет особа.

Истражитељи сумњају да је првоосумњичени 43-годишњак, на подручју Хрватске, Шпаније, Холандије, Немачке, Француске, Италије, Црне Горе, Колумбије и Сијера Леонеа, у злочиначко удружење повезао „више десетина особа с јасно подељеним улогама и циљем континуиране набавке, кријумчарења и препродаје већих количина кокаина, марихуане и хашиша“.

Сумња се да су од 12. децембра 2019. до 3. фебруара 2023. кријумчарили кокаин из Јужне Америке у Европу, одакле су дрогу даље дистрибуирали. Такође се сумњиче да су хашиш и марихуану из Шпаније кријумчарили у друге државе ЕУ.

Ова сложена криминалистичка истрага започела је истрагом у којој је, на основу иницијалних сазнања хрватске полиције, откривена организација кријумчарења 905,65 килограма кокаина.

У складу с тим сазнањима је шпанска Гуардиа Цивил 8. септембра 2020. на отвореном мору Атлантског океана на једрилици ухапсила три хрватска држављанина приликом превоза кокаина вредног 34,3 милиона евра, навели су у хрватском МУП-у.

Након те заплене, додају, проширено је криминалистичко истраживање у циљу откривања организатора и комплетне криминалне организације.

У овом криминалистичком истраживању прикупљени су докази којима се организаторима и другим члановима злочиначког удружења додатно ставља на терет да су ради даљње продаје набавили најмање 964,58 килограма марихуане као и 100,17 килограма хашиша.

Део дроге заплењен је у укупно осам полицијских акција у Шпанији, Француској и Хрватској, док је део кокаина заплењен у Хрватској и Немачкој. Укупна вредност заплењене дроге процењена је на 4 милиона евра, навео је МУП.

Током претрага на двадесетак локација на подручју Сплита и околине полиција је пронашла и одузела већу количину новца, различито ватрено оружје, осам возила од којих је већина високе класе, сатове, разну документацију.

Након криминалистичког истраживања полиција је 12 осумњичених особа предала притворском надзорнику, а Ускоку поднела кривичну пријаву против 19 особа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs