Италијански министар одбране: Донели смо ужасну одлуку да се придружимо кинеској иницијативи „Појас и пут“

Italija

Италијански министар одбране Гвидо Крозето изјавио је да је та земља донела, како је навео, „ужасну“ одлуку када се придружила кинеској иницијативи „Појас и пут“ пре четири године.

„Одлука о придруживању новом Путу свиле била је импровизован и ужасан чин који је умножио кинески извоз у Италију, али није имао исти ефекат на италијански извоз у Кину“, поручио је Крозето у изјави за лист „Коријере дела сера“, преноси Ројтерс.

Додао је да је Италија сада у проблему јер треба да напусти кинеску иницијативу, а да истовремено, не наруши односе са Пекингом.

„Кина је конкурент, али је и партнер“, нагласио је Крозето.

Италија се придружила кинеској иницијативи за време претходне владе и тако постала једина велика западна земља која је предузела такав корак.

Премијерка Италије Ђорђа Мелони прошле недеље је изјавила да њена влада још разматра чланство у иницијативи, додавши да ће у блиској будућности посетити Пекинг.

„Одлуку ћемо донети пре децембра“, рекла је Мелони за америчку телевизију Фокс њуз, нагласивши да то питање захтева разговоре са кинеском владом, али и дискусију у италијанском парламенту.

Иницијативом „Појас и пут“ предвиђена је обнова иницијативе „Пут свиле“ како би се Кина великим инфраструктурним пројектима повезала са остатком Азије, Европом и земљама на другим континтентима.

Критичари ту иницијативу виде као оруђе Кине за ширење геополитичког и економског утицаја.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs