Италијански научници тврде да сунчеви зраци убијају коронавирус

Сунчеви зраци су у стању да униште ковид у неколико секунди, тврди се у истраживању италијанских научника са Универзитета Статале у Милану (одељење Луиђи Сако), Националног института астрофизике (Инаиф) и Националног Института за туморе. Један од аутора студије, проф. др Марио Клеричи, који је директор одељења за Физиопатологију и трансплантацију на Поликлиници у Милану, професор имунологије на Државном универзитету и научни директор Фондације Дон Њоки у Милану, рекао је да то није феномен који је ограничен само на Сарс-КоВ-2, јер се зна још од шездесетих година да сунчеви зраци убијају вирусе.

На питање да ли сунчеви зраци имају утицаја на епидемију ковида 19, одговор је „да“, према истраживању италијанских лекара и астрофизичара који су у 18 месеци истраживања и поређења података са стручњацима из осталих земаља дошли до закључка да сунчеви зраци убијају вирус за неколико секунди.

Професор др Марио Клеричи, имунолог, каже да то није феномен који је ограничен само на Сарс-КоВ-2, зна се још од шездесетих година да сунчеви зраци убијају вирусе, изнад свега РНК вирусе попут свих коронавируса, што значи и грипа, морбиле и ротавируса.

  • Ми смо објавили студије, које показују да ако посматрамо колико сунчевих зрака годишње стиже на Земљу у зависности од тога да ли се налазимо на северу или на југу планете, у 220 земаља, видели смо да је зараза вирусом расла где је било мање сунчевих зрака и смањивала се где их је било више, и тако даље. Пре 18 месеци је изашла наша студија о УВЦ зрацима који не доспевају на земљу, а последње истраживање са УВА и УВБ зрацима који стижу на Земљу, показује да им је и у том случају довољно неколико десетина секунди да убију вирус у летњем периоду. На плажи је процес лакши јер се одбијају о песак и морску површину тако да је време умирање вируса још краће, рекао је Клеричи.

Која је практична корист од вашег истраживања? 

  • Дакле, што се тиче података који се односе на УВЦ зраке, већ се користе у апаратима који стерилишу предмете или одећу, а сада, не бисмо ли искористили податке о УВА и УВБ зрацима, радимо на производњи апарата који ће бити корисни за дезинфекцију учионица, аутобуса, метроа, дакле амбијената и када у њима има људи. Радимо на томе како да искористимо велике дозе зрака УВА и УВБ током времена, јер ако ви останете дуго на сунцу изгорећете, те ми гледамо како да направимо лампе које ће емитовати као пулсирајуће светлости које ће кратко трајати, а који ће бити у стању да убију вирус дезинфикујући просторије. 

Сада је лето, а ми видимо да варијанта делта циркулише, како то објашњавате? 

  • Тачно, варијанта делта постаје проблем код особа које нису вакцинисане, јер обе дозе вакцине штите од инфекције 98 одсто, дакле оно што ми данас видимо на клиници јесте да већина људи који нам данас стиже су они који нису вакцинисани или су вакцинисани једном дозом или млади који се још увек нису вакцинисали. Делта вирус јесте проблем код невакцинисаних људи, али ипак, то је много мањи број него што смо видели пре годину и по дана, мањи је и од бројева који су могли бити очекивано. Не знам колико је у Србији вакцинисаних, али овде у Италији смо дошли до скоро 70 одсто, тако да мислим да је ситуација добра. Ми смо на нашој клиници, која је Поликлиника у Милану, урадили прво пресађивање плућа на свету код ковид пацијента који је имао само 18 година. Дакле, ковид је у његовом случају био ужасно тежак и једина солуција је била трансплатација. Парадокс овог вируса је тај што озбиљно болесна особа увек има изузетно јак одговор имуносистема, дакле када његов имуни систем превише добро ради. Ради се о превеликој упали, тзв. цитокинском олујом и то убија пацијенте. Имуни систем код озбиљних ковид пацијената, дакле оних који умиру од ковида има одличан одговор који у овом случају није добар. И то је потпуно парадоксално. 

Шта је по вама решење данас?

  • Данас имамо неколико вакцина, али немамо ниједан прави лек за ковид. Терапија данас је кисеоник и кортизон који гаси упалу која је настала усред ковида. Моноклонална антитела се користе у првих неколико дана болести и најчешће код пацијената који немају добар имуни одговор на вакцину. Сунце је добро за нас у умереним количинама, значи можемо да шетамо по сунцу, проводимо одређено време без претеривања и у најтоплијим сатима, али и да се вакцинишемо и заштитимо како треба, јер ако се налазимо у затвореном простору једина ствар која ће нас заштитити, уколико нисмо вакцинисани је маска. Мислим да ће варијанта делта проћи без већих последица и да смо на крају тунела. Верујем и да неће бити потребна трећа доза вакцине јер имуни одговор који имамо захваљујући двема вакцинама траје дуго времена и имамо све индикације да одговор имуног система са две вакцине може да траје годинама. Дакле, ако ме питате да ли ће бити потребна трећа доза вакцине ја вам данас кажем не. Сунчеви зраци стимилишу и биосинтезу витамина Д, а он је врло снажно имуно стимулишуће средство. Дакле, са једне стране сунчеви зраци убијају вирус, а са друге стимулишу стварање витамина Д који потенцира стварање антитела тако да је изложеност сунцу, али свакако не претерана, лековита не само кад се ради о ковиду 19, закључује др Марио Клеричи.

С.Л.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs