Италија би могла да извози оружје у земље које су у рату: Велику зараду би пратио и бес невладиних организација

Italija

Према новом предлогу владе Ђорђе Мелони, Италија би могла да извози оружје у земље које су у рату, као и у оне у којима се не поштују људска права, и да при том избегне све забране.

Италијанска десничарска владина коалиција, коју предводи Мелони и „Браћа Италије“ израдила је нацрт новог закона који би, ако буде усвојен, олакшао земљи да продаје оружје у иностранству и који би политичком телу дао моћ да одлучује о ограничењу продаје и примени међународних закона.

Према постојећем члану 185 Закона, који датира из 1990. године, поштовање и заштита људских права има предност над интересом продаје, што значи да Италија не може да извози оружје када то крши међународне споразуме које је и сама потписала, када се ради о земљама у рату, или када се ради о државама чије су владе одговорне за озбиљна кршења људских права. Таква кршења људских права морају бити призната од стране релевантног међународног тела у складу са законом, али тај процес може бити спор и дуготрајан.

Поврх тога, садашња уредба намеће низ процедура и провера компанијама које продају и тргују оружјем, укључујући и обавезу да деле информације о обављеној продаји и њиховој добити. Политичко тело под називом ЦИСД, што је скраћеница за „међуминистарски комитет за трговину оружјем за одбрану“, задужено је да надгледа да ли се постојеће забране и закони који ограничавају извоз оружја из земље правилно примењују, преноси Еуронеwс.

Ово политичко тело, које су формирали неки од владиних министара, сада је у фокусу промена у нацрту који је предложила Мелонијева влада. Према предлогу, ЦИСД ће добити овлашћење да одлучује када забране треба применити, уместо да се једноставно увери да се оне примењују.

Шта би се променило новим предлогом?

Према новом закону, остаће забрањен извоз нагазних мина, касетних бомби, биолошког и нуклеарног оружја, као и забране које је увела Европска унија. У сваком другом случају, ЦИСД ће моћи по свом нахођењу да одлучује о извозу оружја, а издавање дозвола за извоз оружја биће убрзано.

То значи да би ЦИСД могао одлучити да је Италији дозвољено да продаје оружје земљама у рату или ауторитарним режимима који су криви за кршење људских права, упркос претходним забранама које су је спречавале у томе , све док та кршења не признају “ релевантне институције“.

Најважније је да ЦИСД неће бити приморан да разматра информације о кршењу људских права које добија од међународних тела и невладиних организација.

Ове промене закона су дозвољене јер италијанско законодавство о извозу оружја датира из 1990. године, дакле пре него што је Европска унија донела своја правила о том питању али и зато што заједнички став Европске уније из 2008. о извозу оружја није био ефикасан, како је објављено у студији из 2022.године

Узимајући у обзир да би ЦИСД формирали чланови Мелонијеве владе, тешко је очекивати да би они могли бити против онога што премијерка и њен кабинет желе да постигну – повећање извоза оружја из Италије, укључујући и земље у којима се крше људска права.

Постојећи закон, према Франческу Вињарки из италијанске невладине организације која промовише мир и подржава демилитаризацију, „није тај који је ометао продају оружја“ из Италије. У ствари, видели смо да је последњих година обим продаје порастао.”

Па зашто би влада хтела да промени овај закон, упитао је Вињарка, и понудио одговор да би се тиме италијанска индустрија ослободила наметнутих стега закона који је строжији него у остатку Европе.

„Зато што нам је закон, иако се не примењује увек исправно, омогућавао да заједно са другим организацијама зауставимо, а затим откажемо продају оружја из Италије земљама попут Саудијске Арабије“, рекао је Вињарка за Еуронеwс.

„Изменом закона, влада жели да елиминише овакву контролу цивилног сектора и додели моћ политичкој класи да сама одлучује о извозу оружја. каже Вињарка за Еуронеwс, и додаје да се његова невладина мрежа плаши да ће предложени закон омогућити да се продаја оружја која је противна међународном хуманитарном праву, закону о људским правима и закону ЕУ настави без контроле, односно „без проласка кроз парламент“.

Нови закон би такође спречио невладине организације и људе као што је Вињарка да оспоравају одлуке ЦИСД-а о продаји оружја одређеним земљама, правдајући то политичком одлуком.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs