Италија: Криза коалиционе владе Марија Драгија

Italija

Италијански премијер Марио Драги изјавио је да ће се повући са функције ако се Покрет 5 звезда повуче из његове коалиције и позвао странке које га подржавају да престану да постављају „ултиматуме“ његовој влади.

Лидер Покрета 5 звезда, бивши премијер Ђузепе Конте прошле недеље је поднео листу политичких захтева за наставак подршке влади и запретио да ће ускратити подршку ако Драги не предузме низ мера, преноси Ројтерс.

Кључно гласање о поверењу пакету подстицаја и помоћи породицама и фирмама да се изборе са енергетском кризом одржаће се ове недеље у Сенату, али још увек није јасно да ли ће Покрет 5 звезда учествовати у гласању или ће напустити коалицију.

У жељи да ублажи тензије, а након састанка са синдикатима Драги је рекао да се многи политички приоритети Покрета 5 звезда преклапају са владиним, али је упозорио на сталне захтеве коалиционих партнера.

„Влада не функционише са ултиматумима, она с њима губи смисао свог постојања“, рекао је Драги на конференцији за новинаре, додајући да неће бити вољан да остане премијер ако се Покрет 5 звезда повуче из кабинета.

Лидер Десничарске лиге Матео Салвини, чија је странка највећа у Драгијевој коалицији, у јуну је рекао да ће у септембру одлучити да ли ће остати у влади или не.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs