Италија након годину дана одахнула, у белој је зони, све мере се попуштају

Цела Италија је од данас постала “бела зона”, што значи да је опасност од заразе ковидом-19 минимална и да се укидају мере ограничења, пише агенција Анса.

Изузетак је само северна покрајина Вале д’Аоста, која је још ову седмицу у режиму такозване “жуте зоне”, што подразумева да благе мере ограничења остају на снази још седам дана.

У целој земљи укида се полицијски час, који је био на снази од 23.00 до 5.00 сати наредног дана.

Италија је још прошле године увела начин описа епидемиолошке ситуације зонама у боји, где је црвена означава највиши ризик од заразе и најстроже мере ограничења, а бела зона укидање анти-ковид мера.

На данашњој седници владин Научно-технички комитет донеће одлуку да се, наредне седмице, укине обавеза ношења заштитних маски на отвореном.

Тим поводом лист “Фанпејџ” пише “да ће после годину дана Италијани моћи слободно да дишу”.

Али грађани су нестрпљиви и већ се, на улицама, могу видети многи који маску носе око врата, приправну у случају контроле, а не како је прописано преко лица.

Остаје на снази препорука да се избегавају велика окупљања, али Римљани су то игнорисали, па је јуче, због масе света на појединим градским трговима, полиција ограничила приступ постављајући заштитну ограду.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије