ИТ инжењер у Србији, чим заврши факултет, „вреди“ 1.200 евра

Kompjuter

Мањак ИТ кадра је велики проблем за цео регион Западног Балкана.
ИТ индустрија је у Србији веома развијена, а то је и шанса за цео регион. Велики проблем за све на овом поднебљу је мањак кадра у тој индустрији, мањак ИТ инжењера. То је нешто о чему све компаније које послују на Западном Балкану треба да размишљају и да заједнички утичу на „стварање“ таквих стручњака.

Ово је један од закључака пословног форума Србије и Словеније о економској интеграцији Западног Балкана који је одржан данас у Београду, у организацији Привредне коморе Србије.

Нећемо моћи да испратимо дигитализацију

Директори великих компанија које послују у Србији и Словенији сложили су се да је мањак ИТ кадра велики проблем за све у региону.

– У нашој индустрији поштујемо начела етике да не узимамо једни од других кадрове који су у дефициту, јер би онда почели једна индустријска шпијунажа и пословни полурат. То се просто не ради. Покушавамо да придобијемо кадрове са факултета, математичког, економског… Да их стимулишемо да наставе рад у Србији… Верујте, данас такав човек кад заврши факултет вреди на тржишту 1.200 евра, и то без дана радног искуства – истиче Драган Марковић, директор „Триглав осигурања Србија“.
Како додаје, неопходно је да се нешто предузме, јер неће бити довољна производња кадрова да се испрате процес дигитализације и сви захтеви које због тога компаније имају.

– Велики изазов је наћи решење за „производњу“ таквих кадрова – сматра он.

Генерални директор „Комтрејда“ Душан Миличевић наводи да је ова компанија баш због тога још 2010. отворила ИТ средњу школу, а пре шест година и факултет.

Србија водећа у „клауд“ технологији

– У том тренутку, када је било више ИТ кадрова на тржишту, изгледало је мало чудно… Данас је то друга прича, управо нам то омогућује да будемо ту где јесмо. Ово је регион где постоји креатива. Погледајте гејминг индустрију… Колико је успешних компанија насталих у овом региону у гејминг индустрији, највеће аквизиције имали смо у тој индустрији – наглашава Миличевић.
Он истиче да је Србија прошле године била водећа земља у Европи у продаји тзв. клауд решења.

– Пре 10 година нико није причао о „клауду“, али за пет година нико више неће причати о прединфраструктури. Све ће бити у „клауду“, аутсорсоваћемо све сервисе. Морамо да будемо свесни тога… Некада су људи водили ратове и освајали земље, данас воде сајбер рат да добију информацију, податак који ће на прави начин употребити – каже директор „Комтрејда“.

Према његовим речима, поента је да привреда и компаније утичу на образовни систем, како би се више студената уписивало на техничке факулете, али и да сви заједно стварају услове за рад тих људи у овом региону.

„Направили сте чудо“

А проблеми са ИТ стручњацима муче и Словенце.
– Ми смо успели у прошлој години да запослимо три ИТ инжењера у Словенији и 40 у Србији. Београд постаје центар групних компетенција за развој ИТ-ја. Ипак, и поред свих потешкоћа, Србија је далеко испред у овом сегменту од осталих у региону. То што је Србија направила у последњих 10 година са дигитализацијом, то је чудо – сматра Блаж Бродњак, председник управе НЛБ банке, која је недавно у Србији купила Комерцијалну банку.

Када се ради о дигиталној трансформацији, Марија Десивојевић, виши потпредседник за стратегију и развој „Делта холдинга“, каже да је довољно да погледамо шта је то најновије у свету што људи користе у индустријама и да то применимо код нас, у нашим компанијама.

– Кључ је у трансформацији, у томе да трансформишемо начин на који мислимо и радимо… С једне стране, у Србији имамо хиљаде необрађених хектара, а с друге стране имате аграрне компаније, као што су „Делта“ и МК, у којима ћете на нашим пољима видети идентичну технологију коју имају најразвијеније пољопривредне фирме у Америци. Самоходне тракторе, сејалице које знају где и када треба да испусте које семе… Све оно што дигитална пољопривреда нуди у свету, овде већ постоји – наглашава она, и закључује да је ствар у спремности компаније да се промени и прихвати нове ствари.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs