И омладинске организације протестовале против пензионе реформе у Француској, полиција тврди да је ухапсила шест особа

Protesti

Десетак омладинских организација демонстрирало је на улицама Париза против пензионе реформе, а протест је подржала левичарска страна ЛФИ (Непокорена Француска), која настоји да се ојача услед међусиндикалне мобилизације и протеста.

Према наводима организатора, на протестима против планиране реформе пензионог система коју је предложио француски председник Емануел Макрон, а према којој се помера старосна граница за одлазак у пензију за две године, уместо 62 на 64, било је око 150.000 људи, док независна агенција “Окуранс“ наводи да их је било нешто више од 14.000, преноси телевизија БФМ.

На протестима је било и двадесетак чланова левичарске странке ЛФИ и зелене странке ЕЕЛВ.

Париска полиција је саопштила да је на протестима ухапшено шесторо људи.

Протести омладинских организација последњи су у низу масовних синдикалних протеста од четвртка, а у којима је учествовало више од милион људи.

„Међусиндикална организација је позвала да се покрет што више прошири и за нас је веома важно да се млади људи мобилишу јер ће они бити посебно погођени овом реформом, већ након што се по први пут запосле“, изјавила је заменица председника ЛФИ Матилда Пано.

Представник ЛФИ у департману От-де-Сен Орелијен Сентул оценио је да је омладински протест само убрзао оно што је почело у четвртак.

“Када се млади људи укључе“, реформе којима се противе имају мале шансе да прођу, рекао Сентул.

Председник Синдиката средњошколаца Француске Колин Шампион написао је на свом налогу на мрежи Твитер да је данашњи протест био “огроман успех“.

Француски синдикат ЦФДТ позвао је на нове штрајкове и протесте 31. јануара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs