Како набавити безбедносни елемент неопходан за нови модел е-фискализације

fiskalna kasa

Министар финансија Синиша Мали на свом Инстаграм налогу објаснио је процедуру набавке картице – безбедносног елемента, коју је потребно затражити од Пореске управе, а која је неопходна за прелазак на нови модел е-фискализације.

Обвезник фискализације мора имати безбедносни елемент јер је дужан да га користи за потписивање фискалних рачуна за потребе спровођења поступка фискализације и потврде идентитета приликом размене података и информација са Пореском управом, написао је Мали и додао да се рачун који је издат без коришћења безбедносног елемента, не може сматрати фискалним рачуном.

– Преко електронског сервиса за фискализацију, ауторизоване особе траже израду безбедносних елемената за одређени ПИБ и одређени пословни простор који су пријавили. Ауторизована особа такође може да назначи име, презиме и број личне карте или пасоша особе коју овлашћује за преузимање безбедносних елемената. Пријава се аутоматски одобрава, али у одређеним случајевима неопходно је да га прегледа и одобри службеник за увођење обвезника у фискализацију – написао је Мали.

Министар је истакао да је важно је да обвезник наручи безбедносни елемент када је спреман за е-фискализацију, односно када зна који фискални уређај ће користити. Регистар одобрених елемената електронског фискалног уређаја може се наћи на порталу Пореске управе.

– У тренутку пријаве важно је да обвезник напомене да ли жели картицу на којој се налази безбедносни елемент у пуној величини или перфорирану, што зависи од тога какав има фискални уређај – објашњава Мали.

Безбедносни елементи у виду паметне картице се персонализују и ауторизована особа у своје пореско сандуче добија обавештење о преузимању безбедносног елемента.

Безбедносни елемент се преузима на шалтеру “Ваш порезник” у надлежној филијали Пореске управе, осим за обвезнике ЦВПО који безбедносни елемент преузимају у Центру за велике пореске обвезник, написао је Мали на свом Инстаграм профилу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs