Како ће изгледати свет у 2070. години: Више од три милијарде људи биће изложено екстремним врућинама

Svet

Брзи пораст температуре повезан са климатским променама у комбинацији с растом становништа значи да ће око 30 одсто светске популације живети на местима с просечном температуром изнад 29 степени целзијуса у наредних 50 година.

Тренутно само 0,8 одсто Земљине копнене површине има средњу годишњу температуру од 29 степени, углавном у најтоплијим деловима Сахаре.

Међутим, научници предвиђају да ће до 2070. године 19 одсто копнене површине планете достићи ове температуре.

Више од три милијарде људи ће до поменуте године живети на местима која ће бити готово немогућа за живот. Због климатских промена температура ће у неким деловима планете бити у рангу са најтоплијим деловима Сахаре.

Поставља се питање шта ће бити са људима уколико до тога дође. Научници кажу да постоје два сценарија као одговор на ту промену.

Лјуди ће се или прилагодити животу у значајно другачијој клими, или ће доћи до масове миграције, јер живот на тим местима неће бити могућ.

Азија

До 2070. године азијска популација би могла да нарасте на више од пет милијарди, а велики број земаља искусиће средње годишње температуре веће од 29 степени.

Предвиђа се да би готово цели Уједнињени Арапски Емирати и Камбоџа постали готово немогући за живот, укључујући и густо насељена подручја Вијетнама и источног Пакистана.

Африка

Популација Африке доживеће експлозију становништва. Наиме, тренутни број од 1,2 милијарде људи, колико их тренутно живи у Африци, удвостручиће се на 2,4 милијарде. Подсахарска држава Нигерија ће вероватно постати трећа најмногољуднија земља на свету до 2050. године и тиме ће надмашити САД. Лагос, највећи град ове афричке државе, биће највећи град на свету по броју становника до 2075. године, са 61,5 милиона људи.

Такође, 81 одсто предвиђене популације Нигерије од 477 милиона патило би од екстремних температура. То би могло натерати велики број људи да емигрира, али је врло тешко предвидети развој ситуације.

Европа

За Европу се предвиђа да ће бити једини континент који ће избећи средње годишње температуре изнад 29 степени целзијуса.

С друге стране, велика подручја Скандинавије, источне Русије и земље које се граниче са медитераном могле би очекивати раст температура и до пет степени до 2070. године, према најгорем сценарију.

Северна Америка

Према најекстремнијем сценарију, државе које се налазе на југу САД постале би много топлије, нарочито оне које се граниче са Мексичким заливом. Средња Америка би сносила највећи терет због повишених температура.
Такође, делови Канаде и Аљаске испод Арктичког круга доживеће скок температуре. Тренутно, ова подручја су углавном ненасељена, а предвиђа се да ће таква и остати.

Јужна Америка

До 2070, велики делови Амазонске прашуме у Бразилу, заједно са околним земљама као што у Перу, Колумбија и Венецуела, биће немогући за живот због екстремних врућина.

Аустралија и Океанија

Екстремна врућина Океаније била би ограничена на углавном ненасељена подручја Папуе Нове Гвинеје и северне Аустралије, при чему би већина становништва Аустралије остала претежно смештена уз јужну и источну обалу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs