Кампања вађење и прерада слатког корена на војвођанским репиштима у пуном је јеку. Укупно под репом је засејано 36.000 хектара. И поред изузетно неповољних климатских услова током вегетације, ратари у Бачкој задовољни су са приносима и квалитетом слатког корена.
У Фабрици шећера “Црвенка”, једној од простале четири у Србији, ове године уговорили су производњу на 12.000 хектара што је готово за две хиљаде више него лане.
“До сада смо успели да извадимо репу са 4.200 хектара односно 34 посто уговорених површина. Дигестија је на нивоу око 17 одсто, а нечистоћа девет процената што је за наше произвођаче веома повољно. Просечни приноси се крећу 55 тона исплативе шећерне репе по хектару што је на нивоу вишегодишњег просека Србије. То указује да је репа, и поред свих потешкоћа које смо имали услед летошње суше, исплатива за узгајање и даје добре приносе”, рекао је директор сировинског сектора Фабрике шећера “Црвенка” Настадин Јововић.
Б.К.