Кањон реке Таре и ледничка језера тек су неке од атракција Дурмитора

Durmitor

Поред тога што је од 1952. године проглашен националним парком, Дурмитор је почев од 1980. године уврштен на УНЕСЦО листу светског природног и културног наслеђа.

Смештен у северозападном делу Црне Горе, Дурмитор је познат по ледничким језерима и нестварно лепом кањону реке Таре, али и по разноликим екосистемима, наводи „Нпаркови.ме“. Такође, на Дурмитору се налазе и неки од највиших врхова ланца Динарида.

Територијално, овај црногорски национални парк се простире на неколико општина, а седиште управе налази се у Жабљаку. Национални парк Дурмитор заузима површину нешто већу од 32.500 хектара и простире се на надмроској висини између 500 и 2.525 метара.

Боботов кук највиши је врх Дурмитора.

Горске очи Дурмитора

Иако природа није штедела Дурмитор даровима, ледничка језера су, сасвим сигурно њен највећи дар овој планини и истоименом националном парку.

Укупно је 18 језера ледничког порекла.

Највеће међу њима, па самим тим и најпознатије јесте Црно језеро, истиче „Wаyмонте“. Колоквијални назив који му је наденут, заправо је врло симболичан. Будући да подсећа на два тамна ока, Црно језеро познато је и као горске очи. Уколико желите да се уверите у то, потребно је да га посетите у току лета, када долази до исушивања мањег дела овог језера и стварања неке врсте теснаца између његових делова, што подсећа на очи.
У непсоредној близини Црног језера налази се и пећина која носи назив Титова пећина, будући да су у њој склониште током рата пронашли партизани.

Змијиње и Барно, још су нека од дурмиторских језера која привлаче пажњу посетилаца.

Атракције Дурмитора

Изузев посете ледничким језерима, по којима је Национални парк Дурмитор најпознатији, не треба пропустити ни посету Леденој пећини. Смештена подно врха Обла глава, ова пећина је карактеристична по обиљу пећинских украса сталактита.

Међутим, треба бити посебно обазрив приликом посете и не кретати у обилазак ове пећине без пратње стручног водића. Око четири сата је потребно за обилазак Ледене пећине.

Дурмитор

Обале кањона реке Таре такође привлаче значајну пажњу, као и обиље биљног и животињског света, по чему је овај црногорски национални парк такође познат.

Ђурђевића мост, сасвим сигурно још је једна од атракција Дурмитора. Архитекта Тројановић заслужан је за овај мост преко реке Таре, одакле посетиоци могу уживати у погледу на неставрно леп кањон.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs