Кесеровић: Воћари да пораде на промени сортименту јабука, предност клупским сортама

Jabuke

Технологија производње јабуке у Србији све више напредује и афирмише. Проф. др Зоран Кесеровић рекао је да произвођачи, у циљу бољег пласмана на иностраном тржишту, полако треба да пораде на мењању структуру сортимента.

“Поједине компаније већ су кренуле са гајењем Гале, поготово клонова Гале као и црвеног делишеса и нису имале проблема са извозом. Србија је за сада добро прилагодила структуру сортимента потребама не само руског већ и европског, афричког и азијског тржишта. Ми немао великих проблема са производњом “грени смита” јер је то сорта која се на иностраном тржишту и даље добро пласира”, рекао је Кесеровић за портал Агриопортал.

Према његовим речима сада треба повести више рачуна о клупским сортама јер ће оне бити све интересантније за купце, али и потрошаче. “Однедавно појавила се нова, изузетно квалитетна клупска сорта “магиц стар” чији заступник за Србију ће бити компанија “ Делта аграр. Клупске сорте ће све више добијати на значају И произвођачи у Србији полако улази и у њихову производњу, што је за сваку похвалу”, рекао је Кесеровић.

Б. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs