Кина лансира теретни свемирски брод на националну орбиталну станицу

Kina

Кинеска свемирска агенција лансирала је данас теретну летелицу Тјанжу 6 на националну орбиталну станицу, известила је кинеска национална телевизија.

Према преносу уживо са свемирске лансирне локације Венчанг, лансирање је обављено у 21:22 по пекиншком времену преко ракете Чангженг 7, пренео је ТАСС.

Свемирска летелица ићи ће до станице како би доставила опрему и храну укључујући 70 килограма воћа и личне ствари астронаута, као и 1,75 тона горива.

Пре два дана експериментална кинеска свемирска летелица вратила се на Земљу данас, након што је у орбити провела 276 дана, и тако окончала мисију тестирања кинеских свемирских летелица за вишекратну употребу.

Како наводи Ројтерс, летелица се приземила у лансирном центру Џићуан на северозападу земље.

Додаје се да није прецизирано о каквој летелици је реч, које технологије су тестиране, колико високо је летела и која је била траса њеног путовања, откада је лансирана почетком августа 2022.

Тест је означио „важан“ напредак у кинеском истраживању технологије свемирских летелица за вишекратну употребу која ће обезбедити погоднији и јефтинији начин за монтирање будућих свемирских мисија, пренели су кинески државни медији.

Коментатори на кинеским друштвеним мрежама спекулисали су да Пекинг развија свемирску летелицу попут САД.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs