Кина осудила петоро тинејџера због позива на револуцију и независност Хонгконга

Kina

Кинески суд осудио је данас петоро тинејдзера на три године притвора за младе због позивања на оружану револуцију и независност Хонгконга, преноси Ројтерс.

Оптужени организовани у групи под називом Повратак храбрости, међу којима су и малолетници између 15 и 18 година, су признали кривицу жбог позивање на рушење власти.

Судија Квок Ваи-кин је детаљно описао како су оптужени заговарали „крваву револуцију“ на Инстаграму и Фејсбуку, након усвајања свеобухватног Закона о националној безбедности за Хонгконг који је наметнула Кина. Квок је подстрекавање назвао озбиљним злочином, али је ипак узео у обзир „старост и незрелост“ оптужених, па их је послао у центар за обуку или притвор за младе, а не у затвор.

„Чак и ако само једна особа буде подстакнута на побуну, социјална стабилност Хонгконга и безбедност становника могу бити озбиљно угрожени“, додао је Квок.

Тужиоци су током процеса нагласили да је полиција од оптужених запленила заставе, летке, ваздушне пушке, муницију и пендреке.

Најмање 22 особе повезане са групом ухапшене су прошле године. Неколико њих се суочава са одвојеном оптужбом за заверу и тероризам према Закону о националној безбедности за Хонг Конг.

Власти у Пекингу и Хонгконгу кажу да је закон вратио стабилност глобалном финансијском центру након масовних антивладиних и продемократских протеста 2019.

Комисија за људска права Организације УН позвала је да се закон укине, у свом извештају јула месеца, због забринутости да би његова примена могла да доведе до кршења основних људских права.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs