Кина повећава војни буџет: „Ескалирају спољни покушаји сузбијања и обуздавања Кине“

Kina

Кина ће ове године повећати војну потрошњу за више од седам одсто, уз образложење да „ескалирају“ претње по њену безбедност, одлучено је на Националном народном конгресу (НПЦ) на коме би требало да буде потврђен трећи мандат председника Си Ђинпинга.

Војни буџет Пекинга је око 225 милијарди долара, што је и даље четири пута мање од од буџета Сједињених Држава, али аналитичари верују да Кина умањује колико троши на одбрану.

Одлазећи премијер Ли Кећијанг рекао је на НПЦ да „спољни покушаји сузбијања и обуздавања Кине ескалирају“.

„Оружане снаге треба да интензивирају војну обуку и спремност у целини,“ рекао је Кећијанг, а преноси ББЦ.

Повећање планиране потрошње за одбрану од 7,2 одсто представља први пут у последњој деценији да је стопа раста буџета повећана три године заредом, пошто Пекинг наставља да модернизује и изграђује своју војску, истовремено вршећи притисак на Тајван.

Кина сада контролише највећу светску морнарицу по величини и наставља да унапређује своју флоту нуклеарних подморница и стелт борбених авиона. Војни буџет је повећан за 7,1% на 1,45 билиона јуана у 2022. години, у поређењу са 6,8 одсто претходне године.

Висина овогодишњег војног буџета је више него двоструко већа него пре десет година. Кинески званичници су у више наврата покушавали да прикажу своју војну потрошњу као разумну у односу на друге земље попут Сједињених Држава, као део настојања Кине да се представи као мирољубива сила, упркос њеној агресији у региону, укључујући милитаризацију Јужног кинеског мора и интензивно патролирање око Тајвана.

Током конференције за новинаре у суботу уочи отварања, портпарол НПЦ Ванг Чао рекао је да кинески буџет за одбрану одржава „релативно умерену и разумну стопу раста“.

„Издаци Кине за одбрану као проценат БДП-а остали су стабилни током година. Остаје у основи стабилан, нижи од светског просека“, рекао је Ванг.

Учвршћивање позиције Си Ђинпинга

На конгресу је такође најављено да ће Кина ове године тежити смањеном економском расту од око пет одсто.

Најновије заседање конгреса је од посебног значаја јер се очекује да ће делегати преобликовати неколико кључних институција Комунистичке партије и државних институција. НПЦ ће такође озваничити вођство Си Ђинпинга у земљи, пошто ће он бити изабран за председника Кине и шефа оружаних снага.

Своју позицију у ешалонима кинеске моћи обезбедио је у октобру прошле године, када га је Комунистичка партија поново изабрала за свог лидера на трећи мандат.
Повећање војних издатака долази у тренутку када се председник Си суочава са погоршањем односа са САД због украјинског рата и недавне саге о шпијунским балонима, па и са зближавањем са руским председником Владмиром Путином.

Амерички званичници су такође више пута упозоравали да би Кина могла да изврши инвазију на Тајван у наредним годинама, јер Кина показује све веће демонстрације војне силе у ваздуху и мору око Тајвана, укључујући испаљивање балистичких пројектила. Кина види Тајван као отцепљену провинцију која ће на крају бити под контролом Пекинга.

НПЦ ће такође представити новог премијера који традиционално надгледа економију и административне аспекте управљања. Очекује се да ће ту улогу преузети Ли Кианг, један од Сијевих колега од највећег поверења.

Брз економски опоравак

Кина је поставила званични циљ економског раста од „око 5 одсто“ за 2023. годину, јер настоји да оживи другу по величини светску економију након годину дана благог раста због мера пандемије.

„Кинеска економија је у фази стабилног опоравка и показује огроман потенцијал и замах за даљи раст“, ​​рекао је одлазећи премијер Ли Кећијанг делегатима док је представљао владин извештај о раду на отварању конгреса у недељу.

Прошле године је отворено више од 12 милиона радних места по градовима, а стопа незапослености пала је на 5,5 одсто, наводи се у извештају о раду, који наглашава да је Кина усмерена на обезбеђивање стабилног раста, запошљавања и цена усред глобалне инфлације и поставља циљ БДП-а.

Званични подаци објављени у среду показују да су кинеске фабрике имале најбољи месец у скоро 11 година у фебруару, наглашавајући колико се брзо економска активност опоравила након завршетка таласа изласка Цовида, објавио је ЦНН.

Услужне и грађевинске индустрије такође су имале најбоље резултате у последње две године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs