Кина послала озбиљне демарше поводом посете бившег јапанског премијера Тајвану

Grad

Кина је упутила озбиљне демарше Јапану и оштро осудила што је јапански политичар посетио кинеску регију Тајван и дао неодговорне примедбе које су настојале да подигну тензије између Мореуза, саопштило је у среду Министарство спољних послова Кине.

Према извештајима, Таро Асо, потпредседник Либерално-демократске партије и бивши премијер Јапана, посетио је Тајван, где се састао са Цаи Инг-вен, Вилијамом Лаијем и другима и одржао говор у којем је рекао да не би требало бити рата у регион, укључујући Тајвански мореуз, истовремено позивајући на став снажног одвраћања и „спремности за борбу“.

У одговору, портпарол Министарства је рекао да такав чин подстиче антагонизам и конфронтацију, као и да се очигледно меша у унутрашње ствари Кине, додавши да то озбиљно крши принцип једне Кине и дух четири политичка документа између Кине и Јапана и гази основне норме које уређују међународне односе.

„Тајван је неотуђиви део кинеске територије и питање Тајвана је у потпуности кинеска унутрашња ствар која не трпи никакво спољно мешање“, казао је портпарол.

„Јапански политичар је стално истицао могућност рата док је на Тајвану, што је очигледни покушај да се изазивају невоље у Тајванском мореузу и становници региона Тајвана гурну преко ивице понора“.

Портпарол је истакао да је потпуно уједињење домовине заједничка тежња свих синова и кћери кинеског народа и незаустављиви историјски тренд.

„Нико неће потценити снажну одлучност, вољу и способност кинеског народа да брани суверенитет и територијални интегритет нације“, додао је.

„Озбиљно позивамо Јапан да дубоко размисли о својој историји агресије, да се придржава принципа једне Кине и својих обавеза у вези с питањем Тајвана, и престане да се меша у унутрашње ствари Кине и пружа подршку сепаратистичким снагама ‘независности Тајвана’ у било ком облику. Такође имамо јасну поруку за тајванске власти: ‘независност Тајвана’ нема будућност, тражење подршке Јапана и продаја Тајвана само ће наштетити људима на Тајвану, а сваки покушај договарања са спољним силама у тражењу независности и провокацијама ће пропасти“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs