Кина: САД да одговоре о биолабораторијима у Украјини; Вашингтон: Пекинг спреман да помогне Русији војно и економски

Laboratorija

Кинеске власти су позвале Сједињене Државе да демонстрирају транспарентност када је реч о недавно откривеним биолошким лабораторијама у Украјини, изјавио је данас портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђен.

“Војно-биолошка активност у Украјини је подигла узбуну широм глобалне заједнице”, инсистирао је тај дипломата, а преноси руска агенција ТАСС.

Према недавно објављеним подацима, “постоји више десетина биолабораторија у Украјини које раде по инструкцијама америчког министарства одбране”, изјавио је Лиђен, истичући да су “САД убризгале више од 200 милиона долара у ове лабораторије”.

“Ако Американци тврде да је ова информација лажна, зашто онда не објаве детаљне информације и тиме докажу свој интегритет?”, упитао је Лиђен.

“Ако САД желе да докажу своју отвореност, зашто онда не отворе ове биолошке лабораторије за независну истрагу међународних стручњака?”, тврди дипломата.

Игор Кирилов, начелник снага радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага Русије, рекао је нешто раније да је у Украјини успостављена мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које финансирају САД.

САД: Кина спремна да помогне Русији војно и економски

САД су данас пренеле својим савезницима и више земаља Азије да је Кина показала спремност да Русији пружи економску и војну помоћ Русији како би подржала њену војну интервенцију у Украјини, јавља Ројтерс позивајући се на неименованог америчког званичника.

У поруци коју су, како је рекао извор Ројтерса који је желео да остане анониман, дипломатском поштом послали обавештајни званичници, наводи се и да се очекује да ће Кина демантовати овакве наводе.

Саливен упозорио Кину да це бити изолована ако помогне Русији

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен упозорио је данас Кину да ће бити изолована уколико буде подржавала Русију у агресији на Украјину.

Он је високом кинеском дипломати Јангу Ђичију пренео да би Пекинг могао да се суочи са економским казнама и глобалном изолацијом ако помогне Русији, пренео је Ројтерс.

На вишечасовном састанку у Риму представници САД су савезницима из НАТО и неким азијским земљама поручили да је Кина дала сигнал да је вољна да помогне војно и економски Русији у рату, тврде двојица америчких дипломата.

“Ово је стварно, има последице и узнемирујуће је”, казао је један од званичника.

Након завршетка састанка Бела кућа је издала кратко саопштење, наводећи да је Саливен изнео “низ питања о америчко-кинеским односима, уз значајан разговор о руском рату против Украјине”.

“Саговорници су нагласили да је од важности да се одрже отворене комуникационе линије између САД и Кине”, наводи се у саопштењу.

Кинеске компаније које буду пркосиле америчким санкцијама о извозу у Русију би могле да остану без америчке опреме и софтвера потребних за производњу, казала је министарка трговине САД Ђина Раимондо прошле недеље.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије